VIDEO: Kako se od jedne ćelije razvija kompletan organizam

Nauka je davno objasnila da sva živa bića nastaju od jedne jedine ćelije, ali jedno je znati, a sasvim drugo videti kako izgleda taj neverovatan proces nastanka živog stvorenja.
VIDEO: Kako se od jedne ćelije razvija kompletan organizam
Foto: Screenshot
Holandski snimatelj Jan van Ijken objavio je kratak film u kojem je prikazano upravo to i nazvao ga simboličnim imenom "Postajanje". 
 
"Postajanje je kratak film o čudesnom razvoju životinje. Do mikroskopskih detalja vidimo nastajanje salamandera od oplodnje do trena kad se izleže", objasnio je. 
 
Prvi stadijum razvoja embriona je približno isti za sve vrste, uključujući i ljude, a u filmu se vidi kako od prve ćelije nastaje ceo kompleksni organizam sa srcem koje kuca i krvotokom. 
 
Proces koji traje tri nedelje Van Ijken je sažeo u kombinaciji filma i timelapsea u trajanju od šest minuta. 
 
"Postajanje" je prikazano na više od 20 međunarodnih filmskih festivala, a na Innsbruck nature film festivalu 2018. dobilo je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film, prenosi Bored Panda. 
 
Salamanderi ove vrste potiču iz srednje i južne Evrope, a najčešće su smeđe boje. Tokom sezone parenja mužjaci poprime tamnoplavu boju na leđima, bele i crne tačke na nogama i narandžastu na stomaku. 
 
Razmnožavaju se u plitkoj vodi gde polažu jajašca, a mladunci se hrane planktonom pre nego što razviju noge i tada su spremni da izađu na kopno. 
 
  • Обсарвер

    11.02.2019 11:55
    Импресивно
    Филм је импресиван и потврђује све оно што је описано у књигама за хуманитарне студије, које се зову хистологија и ембриологија. Овде би требало убацити корекцију, а то је да живот настаје из зигота ДВЕ ћелије, прво дељење се зове Морула, друго Бластула, треће Гаструла и тд. Иначе од једне ћелије може да настане само туморозно размножавање.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.