Jod neophodan u ishrani

Sve je veći broj dece sa zdravstvenim problemima i poremećajima poput dijabetesa, hipertenzije, astme, poremećaja učenja, pažnje i koncentracije.
Jod neophodan u ishrani
Foto: Pixabay
Veliko istraživanje u Sloveniji i Srbiji je pokazalo da učitelji imaju mišljenje da je svaka nova generacija prvaka sve slabija u odnosu na ranije generacije (motorika, pažnja i koncentracija, opšte znanje i rečnik). 
 
Ishrana je prepoznata kao najznačajniji uticaj okoline na bebe u materici i u prvim godinama života. U ovom periodu balansirana ishrana je neophodna za pravilan razvoj mozga. Nepravilna ishrana ili nedostatak balansirane ishrane u ranom detinjstvu (tzv. food insecurity) se dovodi u vezu sa problemima u učenju i razvoju. Dugotrajne posledice uključuju lošiji učinak u školi, emocionalne probleme i slabo zdravlje.
 
Najpoznatiji primer važnosti nekog mikroelementa za pravilan rast i razvoj je primer joda.
 
"Jod je esencijalan za normalan rast i razvoj dece, a pre svega za normalan razvoj centralnog nervnog sistema i inteligencije, posebno u prvih nekoliko godina života", kaže dr Ranko Rajović. 
 
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) tvrdi da postoji jasna veza između nivoa joda koji žena unosi tokom trudnoće i kasnije inteligencije deteta. Istraživanje sprovedeno 2006. godine pokazalo je da unošenjem suplemenata joda kod školske dece koja imaju već umeren nedostatak joda dolazi do poboljšanja u obradi informacija, finoj motorici, kao i vizuelnom rešavanju problema (Zimmermann, 2006).
 
Glavni izvor joda je jodirana kuhinjska so, hrana poreklom iz mora, naročito bakalar i brancin. Odličan izbor je i mineralna voda sa prirodnim jodom. Minaqua sadrži upravo takav jod i jedina je voda na ovim prostorima sa ovakvim mineralnim sastavom. Još davne 1912. godine osvojila je velike zlatne medalje za kvalitet na sajmovima u Rimu, Parizu i Londonu, tada pod nazivom "Franc Jozefova voda". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).