VIDEO: Napravljen gel koji bezbolno uklanja karijes

Stomatolozi u Argentini napravili su enzimski gel BRIX 3000 koji, navodno, može lako da ukloni karijes za samo nekoliko minuta bez pribegavanja anestezijama i skupim i bolnim metodama.
VIDEO: Napravljen gel koji bezbolno uklanja karijes
Foto: Pixabay
U pitanju je enzimski gel za tretman karijesa koji je netoksičan i koji ne iritira sluzokožu. Napravljen je u Argentini, a njegov aktivni sastojak je papain, enzim prisutan u papaji.
 
Ovaj gel stomatolog nanosi direktno na karijes ili desni, a za samo dva minuta oštećeni delovi tkiva se ručno mogu odstraniti laganim pokretima i bez pritiska.
 
Metoda je testirana na više od 2.000 pacijenata (deci između šest i 17 godina i odraslima starim od 35 do 70 godina), na različitim tipovima kaviteta. U 80 odsto slučajeva nije bilo potrebno primeniti anesteziju, a devet od deset pacijenata je izjavilo da nisu osetili nikakav bol tokom lečenja.
 
Ovaj enzimski gel za dva minuta dovodi do proteolize karijesnog tkiva, neutrališući ga i dezinfikujući, što znatno smanjuje potrebu za korišćenjem rotirajućih instrumenata.
 
"Jedna od prednosti ovog proizvoda jeste da on nije agresivan, bezopasan je, pa se ne javlja oštećenje zdravog tkiva jezika i sluzokože, što omogućava da ga koriste i trudnice i pacijenti s hroničnim bolestima", kaže stomatolog Serđo Koen.
 
Jedna od najvećih prednosti novog proizvoda, kako navode stručnjaci, jeste mogućnost tretiranja više oštećenja kod jednog pacijenta, što znatno ubrzava proces lečenja u odnosu na uobičajene metode.
 
Ali, ovim gelom se stomatologija ipak nije potpuno oprostila od bušenja, ali zahvaljujući njemu upotreba invazivnih metoda je svedena na minimum i one su neophodne samo u najdelikatnijim situacijama.
 
BRIX 3000 je odnedavno dostupan u prodaji u Argentini, a špric koji omogućava blizu 15 aplikacija, košta oko 46 evra.
 
  • Svetlana NS

    09.05.2019 20:03
    Spas
    Nek cene koliko hoće samo nek ne burgijaju. Šta čekaju naši zubari?
  • Pera

    26.03.2019 18:12
    Na univerzitetima se proucava vise od 100 godina i znaju se svi mehanizmi delovanja. Samo je pitanje da li se industriji isplati da se koristi. :)
  • Titikaka

    26.03.2019 17:59
    ništa novo
    Veoma ograničena primena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.