VIDEO: Pogledajte kako moždana tečnost ispira naš mozak tokom noći

Možda niste znali, ali naše telo ispira mozak svake noći, a neuronaučnici su sada napravili fascinantan videosnimak na kojem se vidi pulsirajuće čišćenje našeg moždanog aparata, piše Science Alert.
Prema najnovijem istraživanju, tokom noći kroz naš mozak teku talasi cerebrospinalne tečnosti, ritmički pulsiraju dok mi dremamo i uklanjaju štetne toksine. Cerebrospinalna tečnost ispunjava prostor oko mozga i kičmene moždine i štiti ih od direktnog dodira s lobanjom oko mozga.
 
"Već neko vreme znamo da u neuronima postoje talasi električnih aktivnosti. Međutim, tek smo sada uočili talase u cerebrospinalnoj tečnosti", rekla je neuronaučnica Lora Lusi sa Boston univerziteta. 
 
S obzirom na to da tokom procesa starenja opada spora frekvencija moždanih talasa, ova najnovija studija mogla bi pomoći pri istraživanju problema povezanih sa starenjem, zajedno sa specifičnim poremećajima karakterističnim za starije doba.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.