Na Novom Zelandu otvorena banka sperme osoba zaraženih HIV-om

Na Novom Zelandu otvorena je prva svetska banka sperme HIV pozitivnih davaoca.
Na Novom Zelandu otvorena banka sperme osoba zaraženih HIV-om
Foto: Pixabay (ilustracija)
Otvorena je kako bi se podigao nivo svesti o samoj bolesti i koliko je ona zaista zarazna.
 
Spermu su u banku već donirala tri muškarca pozitivna na HIV koji u svojoj krvi imaju toliko nizak nivo tog virusa da ga ne mogu preneti seksualnim odnosom ili rađanjem deteta.
 
Banku Sperm Positive pokrenule su tri dobrotvorne organizacije uoči Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se obeležava 1. decembra.
 
Organizacije "Body Positive", "New Zealand Aids Foundation" i "Positive Women Inc" nadaju se da će ovim projektom uspeti da edukuju javnost o prenošenju HIV-a i umanje stigmu koja okružuje one koji su zaraženi tim virusom, piše BBC.
 
Poslednjih godina došlo je do velikog napretka u lečenju HIV-a. Antiretrovirusna terapija, odnosno svakodnevna kombinacija lekova koji sprečavaju razmnožavanje HIV-a u telu, može sniziti količinu virusa u krvi do tog nivoa da se on više ne može detektovati.
 
Otprilike 38 miliona ljudi je u 2018. godini bilo pozitivno na HIV.
  • Zoran

    29.11.2019 13:37
    Neobaveštenost
    Naša javnost nije informisana dovoljno o tome da danas, osoba zaražena HIV-om, a koja je na redovnoj terapiji, više nije zarazna posle određenog vremena. Ovo je informacija koja je već nekoliko godina prisutna u svetu ali se kod nas i dalje ne govori dovoljno o tome. Znanje nas oslobađa od predrasuda.
  • Kaćanka

    28.11.2019 12:44
    Super je vest....uzas....da se smrzneš...E da mi je znati na kome ce se vezbati...kome ce je sad ovi donirati?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.