Redovno plivanje u vodi bogatoj mineralima - lek za dušu i telo

Odavno lekari preporučuju svojim pacijentima plivanje u morskoj vodi za lečenje različitih bolesti i stanja.
Redovno plivanje u vodi bogatoj mineralima - lek za dušu i telo
Foto: Pixabay
Čuveni engleski lekar Ričard Rasel je 1769. godine objavio disertaciju o koristima morske vode u lečenju "bolesnih žlezda". 
 
Korišćenje morske vode u medicinske svrhe zove se talasoterapija. Zahvaljujući svom sastavu, morska voda koja sadrži značajno veće količine minerala vrlo je korisna za kožu, za stanja poput psorijaze i ekcema. 
 
Posebno treba istaći bogat sadržaj joda u morskoj vodi, zbog čega deluje antiseptično i ima zaceljujuće dejstvo. Ispiranje nosa morskom vodom i plivanje u njoj smanjuje simptome polenske kijavice, sinusitisa i drugih disajnih tegoba kao što je, na primer astma, jer morska voda čisti prirodne telesne tečnosti u sluznici disajnih puteva. 
 
Vežbanje i plivanje u morskoj vodi je vrlo zdravo i okrepljujuće, smanjuje stres. Morski biolog Valas Nikols u svojoj knjizi "Plavi um" navodi naučne dokaze zašto boravak u morskoj vodi deluje meditativno na ljudski organizam, podstiče kreativno razmišljanje, smanjuje anksioznost, stres, vraća unautrašnji mir i podstiče saosećajno razmišljanje. Jedan od razloga je način na koji dišemo tokom plivanja i ronjenja. Ritmičnost disanja i naizmeničnost pokreta, u sadejstvu sa mineralima morske vode jačaju parasimpatički deo nervnog sistema koji opušta organe i smiruje mozak. Na taj način morska voda umiruje moždane talase i podstiče oslobađanje hormona koji pozitivno utiču na mozak.
 
Hidroterapija, plivanje i surfovanje smanjuju simptome depresije i leče nas, popravljaju ono što je slomljeno unutar nas. Zbog toga se široko koristi u rehabilitaciji.
 
Boravak u morskoj vodi aktivira temperaturne receptore ispod kože koji oslobađaju hormone poput endorfina, adrenalina i kortizola. Oni imaju terapijske koristi za mišićno-koštana stanja. Ponavljano izlaganje morskoj vodi pojačava funkcije parasimpatičkog nervnog sistema, što pomaže u radu organa, zbog povećanog oslobađanja dopamina i serotonina. Česta izloženost morskoj vodi takođe povećava imunitet tela.
 
Zaključak je: redovno plivanje u vodi bogatoj mineralima je mudra zdravstvena navika. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.