Zabluda je da decu ne treba kupati kada imaju ovčije boginje

U ovo doba godine česte su prehlade kod dece, a i sezona gripa je počela.
Zabluda je da decu ne treba kupati kada imaju ovčije boginje
Foto: Pixabay
Najviše dece u ovo doba godine kod lekara dolazi zbog virusnih respiratornih infekcija, kaže doktor Slobodan Maričić, pedijatar u Poliklinici "Cardios". Ističe da roditelji treba da znaju da je to što je njihovo dete prehlađeno više puta tokom godine sasvim normalo:
 
"Devet do deset respiratornih infekcija godišnje je potpuno normalno. Tri do četiri mesečno, u toku sezone, takođe je normalno. To ne znači da je njihovo dete lošeg zdravstvenog stanja, a nije problem ni u tome da ga, kako neki pomisle, pedijatar loše leči. Taj broj respiratornih infekcija je potpuno uobičajen do treće godine, organizam deteta zapravo treba da se sretne sa tim virusima i da ostvari dobar imuni odgovor."
 
Problem pravi, ukazuje doktor Maričić, i nepoštovanje pravila da bolesno dete treba da ostane kod kuće, a ne da ide u vrtić:
 
"Neki roditelji prosto nemaju drugu mogućnost, nema ko da čuva dete i moraju da ga vode u obdanište, ja to razumem, ali time oni ne samo da ugrožavaju zdravlje svog deteta nego i zdravlje druge dece. I onda u tim vrtićima imate kruženje infekcije, jedno dete ozdravi, drugo se razboli, pa treće, pa četvrto, peto i u jednom trenutku nemate 70, 80 odsto dece u vrtiću. Zatim se oni vrate i ponovo krene krug i moram da kažem da od septembra, od kad je veći broj dece u vrtićima, pa do danas, mi imamo već šesti, sedmi put istu decu koja imaju različite respiratorne infekcije. Često je pitanje roditelja: 'Zašto je moje dete tri meseca stalno bolesno?' Zapravo dete nije stalno bolesno, dete samo ne ozdravi dovoljno dobro od prethodne virusne infekcije, jako lako se razboli od naredne kada se vrati u vrtić i to su ti pacijenti koji sad tri meseca u krug stalno dolaze. Takođe, ako je dete imalo dodatnu bakterijsku infekciju, koja se mora lečiti antibioticima, poslednji dan antibiotske terapije ne znači da sutradan možete vratiti dete u vrtić. To dete još nije dovoljno zdravo."
 
S druge strane, postoji jedan broj dece koji od septembra uopšte nije bio kod pedijatra"Ja volim da kažem da, ako u septembru preskočite i ne razbolite se, nećete biti bolesni čitave zime. Ako u septembru dobijete prvu respiratornu infekciju kandidati ste da dobijete i sve naredne do marta iduće godine."
 
 
Nekada ćete čuti komentar roditelja, baka i deka, da nekada to nije bilo tako.
 
"Nekada su deca prvi put odlazila u veće kolektive tek sa polaskom u predškolske ustanove, u šestoj godini i do tada je imunološki sistem dovoljno zreo i može adekvatno da odgovori. Sada decu već sa nekoliko meseci odvodite u vrtiće, a njihov imunološki sistem nije dovoljno moćan i naravno da će biti mnogo češće bolesni. Moj savet roditeljima je da pre treće godine dete ne bi trebalo da bude u kolektivu, to je moje zapažanje kroz godine rada. Ali, naravno, roditelji uglavnom nemaju drugu mogućnost, rade i nema ko da čuva decu. Drugi problem je kada imate dvoje ili troje dece i uvek onaj stariji više neće obolevati, ali će viruse donositi kući i onda će oni mlađi biti često bolesni. Tako da je to začaran krug iz koga nije lako izaći."
 
Doktor Maričić ukazuje da su i respiratorne i stomačne infekcije uglavnom praćene povišenom temperaturom, ali da to ne znači da dete mora odmah da se vodi kod lekara:
 
"Dete ne morate odmah dovoditi kod lekara, ako nema značajnih simptoma. Prosto posmatrajte vaše dete, to je moj najčešći savet roditeljima. Opšte stanje deteta je presudno, ne povišena temperatura. Naravno, nije isto o kom uzrastu se radi. Kod novorođenčadi svaka povišena temperatura zahteva pregled pedijatra i tu nema šta da se čeka. Takođe, ako već znate da vaše dete ima neko hronično oboljenje naravno da ćete doći odmah. Kod svih ostalih slobodno možete da sačekate i da dajete sirupe za snižavanje temperature. Uvek kod povišene temperature dajte i rehidracione rastvore, kao što se nekada davala supa. Ne vodu, voda nije rehidracioni rastvor. Ako to sve radite, za nekoliko dana, ako se radi o prolaznoj virusnoj infekciji, sve će biti dobro. Ako se radi o deci koja imaju stomačne tegobe, ako je u pitanju ponavljano povraćanja, veliki broj vodenih stolica, da gube veliku količinu tečnosti, morate se što pre javiti lekaru. S druge strane, ako je bilo samo nekoliko stolica, ako je dete dobrog opšteg stanja, ako je jednom ili dva puta povratilo, to ne zahteva hitan pregled, možda za nekoliko dana nećete ni morati kod lekara." 
 
Jako je važno da roditelji poslušaju ove savete, ističe naš sagovornik:
 
"Trenutno su ambulante pune i decom koja tu zaista treba da budu i decom koja su mogla da se leče kod kuće. Kada se ta deca pomešaju u ambulantama i čekaonicama dobićete da će oni koji su bili manje bolesni pokupiti viruse koje su donela druga deca i onda će se samo zarotirati, pa ćete ubrzo ponovo imati u čekaonici te nekada manje bolesne koji su sada više bolesni i tako u krug, praktično nekoliko meseci se samo ti pacijenti menjaju i kruže."
 
 
Jedna od najčešćih zaraznih bolesti dece predškolskog uzrasta je varičela, poznata kao ovčije boginje. Doktor Maričić navodi da postoji zabluda u vezi sa varičelom, a to je da se deca ne kupaju.
 
"Naglašavam da se deca kupaju kada imaju varičelu. Skidate povišenu temperaturu ako je dete ima, dajete mu rehidracione rastvore, supe, čajeve, nije potrebno apsolutno mirovanje i, naravno, dobra toaleta kože je presudna da bi se sprečila eventualna bakterijska infekcija. Za dve do tri sedmice bolest se završava i dete je spremno da bude u kontaktu sa ostalima."   
 
Roditelji obično kada dete nekoga koga poznaju ima varičelu žele da odvedu svoje dete da i ono dobije boginje i da ih preleži što pre. 
 
"Međutim, mogu da kažem roditeljima da dete nikada neće dobiti varičelu onda kada oni to žele. Treba tu niz okolnosti da se spoji, da imunološke snage deteta budu u najmanjoj mogućoj meri spremne da se suoče sa virusom i u tom trenutku će dete dobiti varičelu, a to se, po pravilu, uvek dešava kada najmanje želite."
 
Najbolje je varičelu, koja ostavlja trajni imunitet, preležati u ranijem životnom dobu.
 
"Imao sam prilike da vidim roditelje koji su varičelu dobili od svoje dece i moram da priznam da im ne bih bio u koži. To zaista zna da bude jako neugodno, sa nizom komplikacija. Deca je u 99 odsto slučajeva preleže bez ijedne komplikacije", navodi doktor Maričić.
 
Poliklinika "Cardios" nalazi se u Futoškoj 73, a brojevi telefona su 021/ 27 000 31 i 065/ 27 000 31.
 
Celu emisiju Zdravi sat možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).