Vlada Srbije apeluje na starije građane da ostanu kod kuće

Nakom novonastale situacije i proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, stariji građani i osobe sa hroničnim bolestima moraju da se pridržavaju preventivnih mera zaštite i ostanu kod kuće.
 Vlada Srbije apeluje na starije građane da ostanu kod kuće
Foto: Pixabay
Najugroženije kategorije su osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmom i dijabetesom.  
 
Starije osobe, koji imaju hroničnu bolest imaju i oslabljeni imunološki sistem i oni su prema rečima predsednika Aleksandra Vučića "meta ovog virusa". Takođe je važno da roditelji ne vode decu na čuvanje kod svojih roditelja, kao i da ne dovode bilo koga kod svojih roditelj, zbog mogućnosti zaraze.
 
Preporuka je da osobe starije od 65. godina ne idu u kupovinu namirnica ukoliko u domaćinstvu imaju mlađe osobe, koje mogu to da urade umesto njih. Što se tiče nabavke hrane sa starije sugrađane koji su sami biće organizovani volonteri koji će im dostavljati hranu i ono što im je potrebno.
 
Takođe treba naglasiti da su osnovne preventivne mere zaštite veoma važne. Čak i kada ste kod kuće, perite ruke sapunom pre odlaska u toalet i nakon izlaska iz toaleta i pre i posle bilo kakvog kontakta sa hranom. Redovno provetravajte prostorije u kojima boravite i spavate.
 
Ukoliko osetite simptome nalik gripu i prehladi, potrebne informacije možete dobiti na dеžurni tеlеfоn Ministаrstvа zdrаvljа 064/89-45-235, na telefon Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" 011/26-84-566 i na još 20 brojeva telefona koje možete pronaći na sajtuwww.covid19.rs.
 
Mole se se svi građani koji pripadaju ovim kategorijama da se strogo pridržavaju preventivnih mera zaštite koje su pre svega u njihovom interesu, u ineresu njihovih najbližih i čitavog naroda Srbije.
  • Ns 49

    17.03.2020 07:14
    Ovaj virus kao da je programiran da smanji broj penzionera jer se u većini država javljaju problemi sa penzijama kao na primer u Francuskoj gde su bile i velike demonstracije, u Rusiji Putin ne sme da produži radni vek itd.
  • ne znam

    16.03.2020 22:24
    Zar nije sedenje u kuci takodje pogubno za zdravlje? U ranijim clancima je preporucivano gradjanima da setaju sto vise. Stvarno mi se cini da je stavljanje starih u kucni pritror preostro. Slazem se da ne treba da idu na saltere i u prodavnice, ali ako malo prosetaju po suncu na bezebednoj udaljenosti od drugih, to samo moze da im godi, nece nikome skoditi.
  • mile

    16.03.2020 09:00
    ma nemoj
    I samo gledajte televiziju i budite zastrašeni.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.