Epidemiolog: Gojaznost rizični faktor za zaražene virusom korona

Gojaznost je veliki rizični faktor za osobe zaražene novim virusom korona.

SAD su posebno izložene zbog visoke stope gojaznosti, izjavio je danas glavni francuski epidemiolog.

Profesor Žan Fransoa Delfresi, čelnik naučnog veća koje savetuje vladu o epidemiji, rekao je da je 17 miliona od  67 miiona Francuza u ozbiljnom riziku zbog godina starosti , postojećih bolesti  i gojaznosti.

"Virus je strašan, može pogoditi mlade ljude, naročito gojazne. Oni moraju da budu posebno oprezni", rekao je Delfresi. 

"Zbog toga smo zabrinuti za naše prijatelje u svetu, naročito u Americi gde je problem gojaznosti dobro poznat i gde će zbog toga verovatno imati mnogo više problema", dodao je. 

Delfresi je naveo da 88 odsto zaraženih ima samo blaže simptome. Stopa smrtnosti među mladima koji su u bolnice stigli sa teškim simptomima COVID-19  je dva odsto, ali među onima narušenog zdravlja  14 odsto. 

Uprkos  brzom širenju virusa, Francuska je još daleko od toga da je 50 do 60 odsto stanovništva zaraženo i oporavljeno, tačka u kojoj se postiže određeni stupanj 'imuniteta krda', kaže Delfresi. 

"Prvi podaci govore da je broj ljudi koji su stekli imunitet manji nego što smo mislili, između 10 i 15 odsto", istakao je veteran infektivnih bolesti koji je vodio francuska istraživanja Ebole i AIDS-a. 

On je takođe naglasio da je prerano za ukidanje karantina u Francuskoj koji je uveden 17. marta i trebao bi da traje do 15. aprila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.