Sukobljena mišljenja da li pušači manje oboljevaju od virusa korona

Prema novoj studiji iz Francuske i ranijim studijama iz Italije, pušači bi mogli da budu bolje zaštićeni od korone jer nikotin navodno sprečava vezivanje virusa za receptore.
Sukobljena mišljenja da li pušači manje oboljevaju od virusa korona
Foto: Pixabay
Istraživanje u SAD pokazuje upravo suprotno, piše Dojče vele.
 
Francuski naučnici sa Instituta Paster, predvođeni neurobiologom Žanom-Pjerom Šanžeom, pretpostavljaju da bi nikotinski flasteri mogli da pomognu u sprečavanju zaraze tim opasnim virusom. Svoju hipotezu oni su objavili na naučnom portalu "Qeios".
 
Do tog zaključka su došli jer je prema njihovim podacima, među pacijentima inficiranim COVID-om-19 zabeležen samo mali broj pušača. Najvažniji rezultati studije: od 500 pacijenata zaraženih koronavirusom, 350 je bilo hospitalizovano, a 150 je imalo blage simptome bolesti.
 
Među njima je bilo samo pet odsto pušača, izjavio je šef studije i profesor interne medicine Zahir Amura. To opet pokazuje da je među pacijentima 80 odsto manje pušača u odnosu na opštu populaciju iste starosti i pola.
 
Sličan rezultat pokazalo je i jedno ranije istraživanje italijanskih naučnika na čelu sa Đuzepeom Lipijem iz Verone, koje je objavio European Journal of Internal Medicine.
 
I oni su zaključili da pušači ne oboljevaju češće od ostalih, od Covida-19. 
 
Francuski naučnici polaze od toga da nikotin može da zaštiti od koronavirusa. To se temelji na hipotezi "da se nikotin lepi za ćelijske receptore [ACE2] koje koristi virus i time sprečava vezivanje virusa za receptore", objašnjava Šanže, koji predaje i na pariskom "Collège de France".
 
Zaključak naučnika je da virus ne može da prodre u ćeliju i ne može da se širi organizmom. Sada bi to detaljnije trebalo da se ispita u bolnici La Pitié Salpêtrière u Parizu.
 
Međutim, mišljenja naučnika se razilaze kada je reč o tvrdnji da ACE2-receptori imaju blokirajući efekat.
 
Neurolozi Džejms L. Olds i Nadin Kabani iz Ferfaksa u Virdžiniji još 18. marta su u časopisu The FEBS Journal objavili studiju u kojoj polaze od toga da nikotin pre nadražuje ćelijske receptore.
 
Oni zato pretpostavljaju da virusi imaju još bolje šanse da prodru u ćelije.
 
I to bi moglo da bude objašnjenje zašto pušači imaju naročito teške simptome.
 
Da li su u pravu francuski naučnici ili njihove američke kolege, to mogu da pokažu samo dalja istraživanja. 
 
Za razliku od unosa čistog nikotina, kao recimo upotrebom nikotinskih flastera, koji se koriste tokom odvikavanja od pušenja, pušenje dodatno opterećuje telo mnogim štetnim supstancama, uključujući i one koje izazivaju rak. Kada je reč o upotrebi nikotinskih flastera, čija su doziranja različita, potrebna su dalja istraživanja i testovi.
 
Ako se pokaže da su rezultati francuske studije tačni, nikotin bi čak mogao da zaštiti i ljude koji su u kontaktu sa obolelim pacijentima i koji su time izloženi većem riziku od infekcije.
 
U svakom slučaju, unos nikotina nikako nije bezopasan, jer se radi o toksinu.
 
Tokom pušenja jedne cigarete pušač u organizam, između ostalog, unosi jedan do tri miligrama nikotina, koga u jednoj cigareti ima oko 12 miligrama. I ranije su naučnici ispitivali da li nikotin može da ima pozitivne efekte na organizam.
 
Istraživali su kakvo je dejstvo supstanci sličnih nikotinu pri lečenju Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.
 
Kod ljudi sa teškim bolestima, kao što je demencija, poređenje je bilo u korist nikotina.
  • Tanasijevic radislav

    01.12.2020 23:52
    Korona i pusaci
    Molim nek mi se javi neko ko je aktivan pusac a ima ili je imao koronu..ili ko zna nekog pusaca da ima koronu.Od njih 52 koje ja poznajem,a potvrdjena je korona,svi su nepusaci...Tu ima nesto.
  • Obicna_persona

    05.08.2020 23:42
    Da!
    Idem od sobe do sobe, kad podelim terapiju pitam ima li pusaca, do sada nisam naisla ni na jednog jedinog, a da je oboleo od korone. Ne tvrdim da ih nema, ali definitivno ih ima toliko malo da nijednog nisam srela..
  • Pogledao

    02.05.2020 07:42
    Sumnjivo
    Danas je standard pri objavi naučnih radova da se naznači ko je finansirao studiju i da se istraživači odriču od konflikta interesa (što bi, na primer, u oba slučaja bilo važno da se zna ako ih je finansirala duvanska industrija ili proizvodjač nikotinskih flastera). Nemoguće da istraživači to nisu znali da treba da naglase. Dakle... Zaključite sami...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).