Sve više dece sa otečenim arterijama i temperaturom, stručnjaci zabrinuti

Italijanski i britanski medicinski eksperti istražuju moguću vezu pandemije virusa korona i skupa (klastera) ozbiljne zapaljenske bolesti među decom koja stižu u bolnicu sa visokom temperaturom i otečenim arterijama, prenosi Rojters.
Sve više dece sa otečenim arterijama i temperaturom, stručnjaci zabrinuti
Foto: Pixabay
Doktori na severu Italije, jedne od najpogođenijih oblasti tokom pandemije, prijavili su izuzetno veliki broj dece mlađe od devet godina sa ozbiljnim slučajevima nečega što liči na Kavasakijevu bolest, koja je prisutna uglavnom u nekim delovima Azije.
 
U Velikom Britaniji, doktori su se suočili sa sličnom situacijom, pa je ministar zdravlja Met Henkok rekao da su "veoma zabrinuti" i da se lekari bave tim pitanjem.
 
Kavasakijeva bolest, čiji je uzrok nepoznat, uglavnom pogađa decu mlađu od pet godina i povezana je sa groznicom, svrabom po koži, oticanjem žlezda, a u ozbiljnijim slučajevima i oticanjem arterija srca.
 
Direktor Engleske nacionalne medicinske asocijacije Stifen Povis rekao je da je svestan izveštaja o ozbiljno oboleloj deci od simptoma sličnim Kavasakijevoj bolesti, ali da je još rano to povezivati sa virusom korona.
  • Orwell Vegan

    28.04.2020 14:21
    @Dr
    Najzad neki lekar da se javi. Da li ste se ikad zapitali kolika je odgovornost lekara za opstepoznato lose zdravstveno stanje gradjana i da li vam je normalno da se u bolnicama ljudi i deca hrane istom hranom zbog koje su verovatno dosli u bolnicu? Zasto lekari i nutricionisti kod nas vode otvorenu antipropagandu veganske ishrane kada je takva ishrana priznata u svetu kao zdrava i korisna i za prirodu i za zivotinje? Zasto se preporucuje da su meso i mleko obavezne stavke u ljudskoj ishrani kada se zna da je hrana zivotinjskog porekla glavni podstrekac srcanih bolesti, kancera itd. Nijedna zivotinjska vrsta ne pije mleko druge vrstem a pogotovo ne u odraslom dobu. Da li mislite da je duzina ljudskih creva slicna mesozderima, takodje zubi, kiselina itd. Takodje zasto na jelovnicima javnih ustanova nemamo vegetarijansko vegansku ponudu? I konacno, zasto se meso jede ako su sve velike zaraze ljudskog roda dosle bas zbog toga u najvisem broju slucaja?
  • Dr

    28.04.2020 11:14
    Ko mi jos jednom spomene tradicionalna jela, obicaje, i nadrilekove koji su cist atak na zdravlje izbacicu ga iz ordinacije i dati mu F dijagnozu, prijaviti ga socijalnoj sluzbi, sanitarnoj inspekciji i komunalnoj policiji. Pa zar jos uvek neko stvarno misli da se bez veterinarske kontrole mesa, sanitarne kontrole hrane ukljucujuci i vodu za krstenje po crkvama moze vise normalno ziveti?
  • ...

    28.04.2020 09:58
    Zar nisu rekli da je virus bezopasan za decu?
    Ili je sortiran tako da kod dece ovo, kod odraslih ono?
    Virus se otrgao i mislim da su puštali različite vrste u različite delove sveta sa različitim simptomima.
    Koji virus ovde hara?
    Krizni štab da gleda ovu zemlju, a da se ne osvrće i da nam preti sa tamo nekim scenarijima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.