Farmaceutska industrija ispituje 145 potencijalnih terapija za COVID-19

Farmaceutske kompanije ispituju više od 140 supstanci u trci za nalaženje lekova za COVID-19, bolest koju prouzrokuje novi koronavirus, objavila je glavna organizacija te industrije.

Među potencijalnim lekovima za COVID-19  njih 77  je već razvijeno za druge bolesti dok ih je 68 novo, rekao je Tomas Kueni, čelnik Međunarodne federacije proizvođača lekova (IFPMA) iz Ženeve. 

"Imamo obilan izvor", rekao je na onlajn konferenciji za medije i dodao da je 25 kompanija počelo klinička ispitivanja. 

Čelnici najvećih farmaceutskih kompanija istakli su na konferenciji da njihove kompanije sarađuju i dele podatke kako bi ubrzale istraživanje i razvoj lekova.  

"Tradicionalno žestoko kompetitivna industrija se udružila", rekao je Kueni. 

Kompanije rade na različitim pristupima u borbi protiv koronavirusa koji je ubio više od 200.000 ljudi otkako je počeo da se širi iz Kine krajem prošle godine.  

Dok kompanija “Pfizer” traži način da spreči umnožavanje virusa, “CSL Behring” i “Takeda” su se udružili kako bi razvili terapiju za sticanje imuniteta pomoću antitela velikog broja oporavljenih pacijenata. 

Drugi se oslanjaju na već postojeće lekove. 

 "AstraZeneca" ispituje lekove za rak krvi u sprečavanju otkazivanja rada pluća kod obolelih od COVID-19.  

IFPMA je obećao da će kompanije sarađivati sa vladama kako bi došlo do masovne proizvodnje lekova po dostupnim cenama.

  • Vojvođanin

    01.05.2020 06:09
    Terapije
    Te terapije mogu biti kobne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.