Nulta krvna grupa u najmanjem riziku od zaraze virusom korona?

Preliminarno naučno istraživanje u Kini pokazuje da su osobe sa nultom krvnom grupom najmanje izložene riziku od zaraze korona virusom, a najrizičniji su oni sa krvnom grupom tipa A.
Nulta krvna grupa u najmanjem riziku od zaraze virusom korona?
Foto: 021.rs
Otkako je krenula pandemija korona virusa, naučnici pokušavaju da shvate zašto virus neke ljude ozbiljno pogađa, a neke jedva da "okrzne". Simptomi zaraze kreću se od gotovo nikakvih tegoba ili nekoliko dana kašljanja, pa do akutnog respiratornog distresnog sindroma, koji može biti i fatalan.    
 
Naučnici su zato počeli da analiziraju genetiku krvnih grupa.  
 
Genetičar Peng Džordž Vang i njegove kolege sa kineskog univerziteta za nauku i tehnologiju (Southern University of Science and Technolog) objavili su rezultate studije, koja još nije sasvim verifikovana, a u kojoj je upoređivana zastupljenost krvnih grupa među 2.173 zaražena pacijenta.    
 
Pokazalo se da je krvna grupa A povezana sa većim rizikom od zaraze korona virusom, a nulta sa najmanjim, prenosi portal "Scientific American". Epidemija SARS-a takođe je ukazala na slične rezultate.    
 
Krvne grupe imaju dve različite vrste molekula saharida (šećer) na površini crvenih krvnih ćelija. Jedna odgovara grupi A, a druga grupi B. Svaku vrstu molekula proizvodi enzim čiji gen postoji u dva oblika, jedan za tip A, a drugi za tip B. Treća varijanta gena kodira neaktivni enzim - nulta.  
 
Osoba koja ima varijante A i B enzima ima krvnu grupu AB. Svaki saharid A ili B, može da  funkcioniše kao antigen i može da  pokrene stvaranje antitela. U sistemu krvnih grupa, nulta je najbogatija antitelima.  
 
Ipak, postavlja se i pitanje brojnosti populacije sa određenom krvnom grupom. U Vuhanu veliki deo stanovnika ima krvnu grupu A, pa najveći broj zaraženih ima taj tip krvne grupe. Raspodela krvnih grupa populacije u Vuhanu je takva da 31 odsto populacije ima krvnu grupu A, 34 odsto nultu, 24 odsto B, a ostali AB.  
 
Zaraženi korona virusom u Vuhanu imali su sličnu raspodelu krvnih grupa: 38 odsto imalo je krvnu grupu A, 26 odsto B, i 25 nultu.  
 
Slični podaci zabeleženi su i u Šendženu.
  • ovi kazu kontra

    08.06.2020 13:02
    šat je sad tačno
    https://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:869225-Virus-korona-Ljudi-sa-ovom-krvnom-grupom-POSEBNO-UGROZENI
  • Vanja

    07.05.2020 17:11
    Ms
    Pošto sam nulta negativna po ovome ne bih trebala da bolujem od ničega,ali pošto me život nije mazio imam ms,tako da je korona za mene mačji kašalj.Već 17 god.se borim sa ms om.Lekova nema,a za kovid,biće vakcine.
  • doktor

    07.05.2020 12:35
    krvne grupe
    Najvise ljudi u beloj populaciji je sa nultom, pa odmah zatim sa A krvnom grupom. AB je najredja od svih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.