Naučnici otkrili na stotine mutacija virusa korona, nejasno šta će to značiti za širenje u populaciji

Naučnici u SAD i Velikoj Britaniji identifikovali su stotine mutacija virusa koji izaziva bolest Covid-19, ali još niko nije utvrdio šta će to značiti za širenje virusa u populaciji i koliko efikasna vakcina može biti.
Naučnici otkrili na stotine mutacija virusa korona, nejasno šta će to značiti za širenje u populaciji
Foto: Pixabay
Preliminarna istraživanja iz SAD sugerisala su da jedna određena mutacija - D614G - postaje dominantna i može učiniti bolest zaraznijom, a možda i opasnijom, ali rezultati istraživanja još uvek nisu službeno objavljeni, prenosi BBC.
 
Druga studija sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) identifikovala je 198 mutacija virusa koje se ponavljaju. Jedan od njenih autora, profesor Fransoa Baluk, istakao je da mutacije same po sebi nisu loša stvar i da ništa ne sugeriše da SARS-CoV-2 mutira brže ili sporije nego što se očekivalo.
 
"Za sada ne možemo recći da li SARS-CoV-2 postaje manje ili više smrtonosan i zarazan", kaže Baluk.
 
Prema studiji Univerziteta u Glazgovu, koja je takođe analizirala mutacije, ove promene ne predstavljaju različite sojeve virusa. Škotski naučnici su zaključili su da trenutno cirkuliše samo jedna vrsta virusa.
 
Nadgledanje malih promena u strukturi virusa važno je za razumevanje razvoja vakcina. Virus gripa, primera radi, mutira tako brzo da se vakcina mora prilagođavati svake godine kako bi se nosila sa specifičnim sojem koji cirkuliše.
  • Kliničar

    09.05.2020 21:17
    Slažem se i ja da je Covid-19 ime za paniku.
  • Dr.No

    07.05.2020 16:17
    Drugi, daleko značajniji
    U Svetu je 2017. godine od kardiovaskularnih bolesti umrlo 18 miliona ljudi a od kancera skoro 10 milion.
    Mnogo za jedan COVID i isfabrikovanu i dobro odrađenu paniku među stanovništvom cele planet.
    Ovo se plašim da je bila dobra proba ....
  • Doktor X

    07.05.2020 10:51
    Samo guraj
    Da, sada kada se svetsko stanovništvo malo primirilo i život polako kreće svojim tokom, treba spinovati problem i utvrditi kvalitetnu pripremu za neki "sledeći" jer treba sve držati u napetosti a da populacija misli samo o njemu a ne o normalnoj budućnosti i životu.
    Izmišljaj i pravi, leči i prodaj, -------maglu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.