Glavobolja i gubitak čula mirisa najčešći su simptomi virusa korona u Evropi

Glavobolje i gubitak čula mirisa su najčešći simptomi Covid-19 kod evropskih pacijenata koji imaju blag ili umeren oblik bolesti, pokazuju rezultati istraživanja koji ukazuju i na to da se bolest pojavljuje u različitim oblicima, u zavisnosti od starosti i pola obolele osobe.
Glavobolja i gubitak čula mirisa najčešći su simptomi virusa korona u Evropi
Foto: Pixabay
Sedam od deset obolelih imaju oba simptoma, zaključuje istraživanje instituta IFOS objavljeno u "Journal of Intern Medicine" sprovedeno na više od 1.400 pacijenata.
 
Drugi najčešći simptomi su začepljen nos (67,8 odsto) i kašalj (63,2 odsto), umor (63,3 odsto), zatim bolovi u mišićima (62,5 odsto), nos koji curi (60,1 odsto) i gubitak čula ukusa (54,2 odsto), dok je temperaturu imalo manje od polovine obolelih (45,4 odsto).
 
To prvo epidemiološko istraživanje evropskih pacijenata sa blagim oblikom Covid-19 pokrenuto je kako bi se procenila učestalost simptoma gubitka čula mirisa (anosmija) i ukusa (ageuzija) koje su pominjali neki pacijenti. 
 
Rezultati istraživanja pokazali su učestalost tih simptoma koji nisu bili zabeleženi u istraživanjima pacijenata u Aziji. Istraživanja u pet evropskih zemlja (Francuskoj, Belgiji, Italiji, Španiji i Švajcarskoj) potvrđuju da je gubitak čula mirisa jedan od specifičnih simptoma Covid-19 i to ne samo kao posledica začepljenog nosa. 
 
Anosmija i ageuzija su veoma malo opisane u istraživanjima kineskih pacijenata, koji su navodili samo temperaturu, kašalj i respiratorne tegobe kao simptome virusa korona. Istraživanje francuskog instituta IFOS tu razliku objašnjava činjenicom da su kineska istraživanja rađena na hospitalizovanim pacijentima sa težim oblikom zaraze. 
 
Autori istraživanja pretpostavljaju da bi genetske mutacije virusa mogle biti uzrok različitih simptoma i naglašavaju da učestalost simptoma zavisi od starosti i pola obolele osobe. 
 
Mladi pacijenti najčešće imaju probleme povezane sa uhom, nosom i grlom, dok stariji dobijaju temperaturu, umorni su i gube apetit. Kašalj i temperaturu imaju češće muškarci, a žene češće gube čulo mirisa i imaju glavobolje i začepljen nos.    

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.