Virus može da se zadrži u vazduhu nekoliko minuta

Respiratorne kapljice koje stvaraju ljudi zaraženi virusom korona dok razgovaraju mogle bi da se zadrže u vazduhu nekoliko minuta, što bi potencijalno izazvalo nove infekcije, smatraju istraživači.
Virus može da se zadrži u vazduhu nekoliko minuta
Foto: 021.rs

Nova procena istraživača Nacionalnog instituta za zdravlje i Univerziteta u Pensilvaniji otkriva da bi se razgovorom u trajanju od jednog minuta u zatvorenom prostoru moglo stvoriti najmanje 1.000  respiratornih kapljica koje sadrže čestice COVID-19.

Te kapljice mogle bi da ostanu u vazduhu više od osam minuta, pokazalo je istraživanje objavljeno u u časopisu "PNAS".

Prema drugim istraživanjima, to bi moglo biti dovoljno za stvaranje infekcije ako bi ih neko udahnuo.

Za sprovođenje eksperimenta, istraživači su tražili da osoba ponovi frazu „ostani zdrava“ ("stay healthy") u improvizovanom prostoru u kome se nalazi ustajali vazduh.

Istraživači su rekli da je izabrana upravo ova fraza jer slova "t,h" ​​u reči "health" kada se izgovaraju stvaraju više kapljica.

Zatim su istraživači koristili laser da bi posmatrali šta se događa sa respiratornim kapljicama osobe nakon što one izađu iz usta.

Na osnovu zapažanja istraživača zaključili su da bi u stvarnom životu takve čestice mogle da udišu druge osobe što bi dovelo do novih koronavirusnih infekcija.

  • Infektolog

    15.05.2020 07:51
    Nije potvrđeno
    Da moze u vazduhu da ostane.
  • Dr

    14.05.2020 22:58
    Jos samo da ste preneli sve i rekli da je merenje bilo prvo bez maske a da posto je osoba stavila samo vlaznu krpu preko usta govoreci istu frazu broj kapljica u vazduhu se smanjio na minornu kolicinu...dakle POENTA je da iako kapljice mogu da opstanu relativno dugo...s krpom ih nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.