I Belgija i Italija obustavile upotrebu hidroksihlorokina

Italija i Belgija su, nakon što je to učinila Francuska, obustavile upotrebu hidroksihlorokina za lečenje pacijenata obolelih od Covida-19 usled pitanja oko bezbednosti ovog leka za malariju.
Francuska je nešto ranije ukinula dekret kojim je omogućeno bolničkim lekarima da daju lek, dok je italijanska Agencija za lekove suspendovala dozvolu za upotrebu "hidroksihlorokina" van kliničkih testiranja.
 
Belgijska Agencija za medicinu upozorila je da se ovaj lek ne koristi za lečenje obolelih od Covida-19, sem unutar registrovanih kliničkih testova.
 
Potezi tri zemlje koje su među najteže pogođenim pandemijom usledili su nakon odluke Svetske zdravstvene organizacije da iz bezbednosnih razloga suspenduje veliko testiranje "hidroksihlorokina".
 
Britanski medicinski žurnal "Lanset" pisao je ranije da pacijenti koji primaju hidroksihlorokin imaju povećanu stopu smrtnosti od srčanih udara.
 
Američki predsednik Donald Tramp i još neki zvaničnici zastupali su upotrebu hidroksihlorokina tokom prethodnih meseci kao mogući lek protiv oboljenja koje izaziva virus korona.
 
Protiv Covida-19 još ne postoji vakcina ni lek. Ovo oboljenje odnelo je širom sveta više od 350.000 života.
  • Novosadski pulmolog

    28.05.2020 22:05
    Ja nisam
    Ja kao pulmolog nisam ZA hlorokin a ni za strane eksperimentalne terapije.
  • 9

    28.05.2020 08:40
    A
    mi taman osvojili proizvodnju i respirator najavio
    da postajemo lider u regionu po proizvodnji i
    veliku prodaju na zapadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.