Kompanija koja razvija vakcinu: Možda ćemo morati namerno da zarazimo neke ljude

Izvršni direktor "AstraZenece", firme koja razvija vakcinu protiv virusa korona na Oksford univerzitetu, rekao je da je prerano da ciljano izlože učesnike eksperimenta patogenu, ali to bi bila opcija ako eksperiment naiđe na prepreke.
Kompanija koja razvija vakcinu: Možda ćemo morati namerno da zarazimo neke ljude
Foto: Pixabay
Britanska farmaceutska kompanija prošle nedelje je započela drugu i treću fazu razvoja vakcine i za testiranja traži oko 10.000 odraslih i dece u Britaniji.
 
Određeni broj učesnika moraće da se zarazi tokom svog svakodnevnog života kako bi praćenje podataka tokom trajanja studije u narednih nekoliko meseci bilo pouzdano.
 
O takozvanim testiranjima na ljudima naučnici su razgovarali kao o alternativnoj opciji, a deo tog procesa je da se volonteri koji će primiti vakcinu namerno zaraze.
 
"Trkamo se s vremenom. Vidimo da u Evropi bolest već opada", rekao je izvršni direktor kompanije Paskal Sorio na onlajn brifingu za medije. "Vrlo brzo će nivo bolesti biti nizak i postaće teško, tako da moramo da radimo vrlo brzo. Ako zaraza padne na nizak nivo, možda će morati da se razmotre ciljane zaraze. Ipak, smatramo da je sada prerano za to", dodao je.
 
Kompanije i instituti za istraživanja trenutno rade na više od 100 vakcina, od kojih se oko 10 testira na ljudima, kako bi se sprečila respiratorna bolest za koju trenutno nema leka i koja je ubila oko 350 hiljada ljudi.
 
Sorio je rekao da je jedan tim sa Oksforda koji je u aprilu počeo s ranim testiranjem vakcine na ljudima kako bi utvrdio sigurnost i imunološke odgovore, već počeo da deli svoje početne rezultate.
 
"Uskoro bi trebalo da vidimo rezultate", rekao je Sorio.
 
Univerzitet Oksford je saopštio da bi šira ispitivanja mogla trajati između dva i šest meseci, u zavisnosti od toga koliko se još učesnika zarazi virusom tokom javnozdravstvenih pokušaja da se uguši širenje zaraze.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.