Mladi znatno manje podložni zarazi, simptomi virusa korona samo kod petine

Osobe mlađe od 20 godina su dvostruko manje podložne oboljevanju od Covid-19 u poređenju sa starijim osobama, dok se klinički simptomi ove bolesti ispoljavaju samo kod petine dece i adolescenata, pokazalo je novo istraživanje.
Mladi znatno manje podložni zarazi, simptomi virusa korona samo kod petine
Foto: Pixabay
U ovom istraživanju matematički model pandemije virusa korona formulisan je na osnovu podataka koji se odnose na 32 mesta iz šest zemalja - Kine, Italije, Japana, Singapura, Kanade i Južne Koreje, a rezultati studije su objavljeni u časopisu "Nature Medicine".
 
Istraživanje je pokazalo da se simptomi zaraze virusom korona pojavljuju u 69 odsto slučajeva kod osoba preko 70 godina starosti.
 
Zatvaranje škola, koje je u mnogim zemljama uvedeno zbog pandemije, najverovatnije ima ograničen uticaj na suzbijanje širenja zaraze, navode autori ove studije.
 
Naučnici su takođe formulisali simulirani model pandemije u 146 glavnih gradova širom sveta i otkrili da očekivani broj kliničkih slučajeva zavisi od prosečne starosne strukture, te da zemlje sa mlađim stanovništvom trpe manji teret usled pandemije.
 
Jedan od lidera tima koji je sproveo istraživanje, Rozalind Ego sa Londonske škole za higijenu i tropske bolesti, napominje da su rezultati studije proistekli iz simuliranih modela i da bi trebalo da budu potkrepljeni istraživanjima realne situacije.
  • paxon

    21.06.2020 12:52
    škola
    evo kad škola počne ,statistika se menja,nažalost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.