VIDEO: Prvi put odobreno da se video igra koristi za lečenje poremećaja kod dece, izdavaće se na recept

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je prvo lečenje zasnovano na video igri za ADHD - poremećaj sa deficitom pažnje i hiperaktivnošću.
Video igra pod nazivom "EndeavorRx" odobrena je ove nedelje i biće dostupna samo na recept, a namenjena je deci uzrasta od osam do 12 godina sa određenim vrstama ADHD.  
 
Primenjivaće se zajedno sa drugim tretmanima, kao što su terapija usmerena na kliničke lekove i obrazovni programi.  
 
ADHD je neurorazvojni poremećaj koji se najčešće prvo dijagnostikuje kod dece i može da traje i u odraslom uzrastu.  
 
Otprilike četiri miliona dece uzrasta od šest do 11 godina boluje od ADHD, čiji simptomi uključuju poteškoće u fokusu i obraćanju pažnje i poteškoće u kontrolisanju ponašanja.  
 
Ovo je prva terapija na bazi video igara koja je od FDA dobila odobrenje za stavljanje u promet kao deo terapije za ovaj poremećaj.  
 
"'EndeavorRx' nudi opciju za poboljšanje simptoma povezanih sa ADHD kod dece i važan je primer digitalne terapije kao oblasti koja je u porastu kada je lečenje u pitanju", rekao je dr Džefri Šuren, direktor Centra za uređaje i radiološko zdravlje FDA.  
 
Igra, koja se može preuzeti kao aplikacija na mobilni uređaj, odobrena je za tržište nakon što je FDA pregledao pet kliničkih studija koje su uključivale više od 600 dece.   
 
Agencija je napomenula da su prijavljeni neki negativni efekti, poput frustracije, glavobolje, vrtoglavice, emocionalne reakcije i agresije, ali je saopštila da nisu prijavljeni "ozbiljni" štetni efekti.  
 
"Akili", kompanija koja je stvorila "EndeavorRx", rekla je da deca treba da igraju igricu 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji tokom jednomesečnog ciklusa lečenja.  
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).