SZO: Efikasnost hidroksihlorokina mali i skoro nikakav u poređenju sa standardnom terapijom

Svetska zdravstvena organizacija završila je ispitivanje o efikasnosti hidroksihlorokina za lečenje koronavirusa i zaključila da taj lek ima veoma male ili skoro nikakve efekte na smanjenje smrtnosti u poređenju sa standardnom terapijom.
SZO: Efikasnost hidroksihlorokina mali i skoro nikakav u poređenju sa standardnom terapijom
Foto: Pixabay
SZO je navela da je prihvatila preporuke odbora o prekidu ispitivanja efikasnosti hidroksihlorokina u kombinaciji sa lekovima protiv HIV-a za lečenje koronavirusa. Ta vrsta terapija upoređivana je sa uobičajenom terapijom koja se daje hospitalizovanim pacijentima sa koronavirusom.
 
Hidroksihlorokin, inače lek protiv malarije, i lopinavir (ritonavir) "imaju male ili skoro nikakve efekte na smanjenje smrtnosti od COVID-19 kod hospitalizovanih pacijenata u poređenju sa standardnom terapijom", navela je SZO.
 
SZO je dodala da odluka neće uticati na dalja moguća ispitivanja leka na pacijentima koji nisu hospitalizovani ili na pacijentima koji uzimaju taj lek pre ili ubrzo posle potencijalne izloženosti koronavirusu.
  • Dejan

    05.07.2020 20:56
    botovi?
    Jel su i ovde stigli botovi da lupaju minuse na komentare protiv kriminalaca iz szo?
  • Pićuka

    05.07.2020 15:16
    Ono što je sigurno je da je mainstream u zdravstvu bruka. Prvi čovek SZO je običan hohštapler. Sve je biznis. Nakon pročitanih desetina članaka iz sveta i pregledanih desetina klipova svetskih lekara, zaključak je da se ništa ne zna. Možda se i zna ali se krije.
  • Mikic

    05.07.2020 14:14
    Sta god da SZO kaze treba raditi suprotno. Nista im ne verujem. Farmaceutska mafija vlada SZO-om. I meni je to bilo tesko za prihvatiti, ali sam konacno progledao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).