Probiotici - obavezni kod lečenja antibioticima i na putovanju

Najveći odbrambeni sistem u organizmu nalazi se - u crevima.
Probiotici - obavezni kod lečenja antibioticima i na putovanju
Foto: Pixabay
Ukupna masa mikroba u organima za varenje odraslog čoveka iznosi u proseku između tri i četiri kilograma i zove se mikrobiota. Ona je specifična za svakog čoveka kao otisak prsta. U normalnim okolnostima crevna flora sadrži veliki broj "dobrih" bakterija koje nas brane od onih loših koje ulaze u organizam na razne načine: hranom, vodom i, najčešće, preko prljavih ruku. O tome kako očuvati ovaj odbrambeni sistem razgovarali smo sa doktorkom Jaroslavom Hovan Somborac.
 
Šta utiče na zdravlje imunog sistema u organima za varenje?
 
- Zdrava ishrana, zdrava crevna flora i sposobne imunološke ćelije su čvrsto povezane. Oko 85% naših imunoloških ćelija nalazi se u crevnoj flori i limfnim čvorovima organa za varenje. Zbog toga su creva veliki imunološki organ i kada je mikrobiota oštećena imunološki sistem je ugrožen.
 
Šta izaziva slabljenje crevne flore?
 
- Probiotski mikrobi su jako osetljivi i sa godinama se njihov broj sve više smanjuje, a broj štetnih mikroba povećava. Postoji mnogo uzroka gubitka probiotskih - korisnih mikroba u crevima. 
 
Crevna flora je oslabljena kada se piju antibiotici. Svi smo naučili da za vreme i posle antibiotske terapije treba da koristimo probiotike. U kapsulama probiotika nalaze se dobre bakterije koje će da nadoknade određeni broj onih koje će uništiti antibiotici prolazeći kroz creva. Probiotski suplement koji ima najmanje tri, četiri vrste bakterija treba uzeti dva sata nakon antibiotika. Na taj način, antibiotik ima dovoljno vremena da prođe kroz creva i obavi zadatak, a dva sata nakon toga preparatom probiotika osvežićemo imuni sistem. ProbioBalance tablete za žvakanje ili Ac-Zymes plus kapsule CaliVite International sadrže idealnu kombinaciju probiotika i prebiotika potrebnih za vreme i posle antibiotske terapije.
 
Aditivi iz hrane, začinjena hrana, alkohol, šećer, stres, usporeno pražnjenje creva utiču na razmnožavanje štetnih mikroba koji uništavaju zdrave probiotske mikrobe. Sve više se ističe značaj uzimanja probiotika kao prevencija, posebno za vreme raznih virusnih infekcija (prehlada, grip, kovid-19 i tzv. stomačni grip. Kod starijih ljudi dolazi do promene crevne mikroflore zbog raznih hroničnih bolesti i nakupljanja raznih štetnih materija i štetnih mikroba u crevima (kandida, ešerihija…), koji slabe imuni sistem.
 
 
Zašto je bitno da se probiotici uzimaju za vreme virusnih infekcija?
 
- Posle svake virusne infekcije imate šansu da uđete u tzv. sindrom post infektivnog iritabilnog creva. To znači da određene virusne infekcije creva mogu vremenom da izazovu crevnu razdražljivost koja se ne smiruje i pored toga što je infekcija prošla. To može da se desi i šest meseci posle infekcije i da traje nekoliko godina. Probiotici to mogu da spreče ako se uzimaju dovoljno dugo, odnosno za vreme i najmanje 28 dana posle prestanka simptoma. Inače, sindrom post infektivnog nervoznog creva razvija se kod oko 30 odsto osoba koje su preležale određene virusne infekcije,
 
Sve se više, pored probiotika, spominju i prebiotici. Šta su oni i da li ih treba koristiti zajedno? 
 
-  Prebiotici su nesvarljiva vlakna, koja predstavljaju hranu za probiotike. Oni sami smanjuju kiselost u crevima, pomažu pražnjenje, tj. imaju zaštitnu ulogu i iz tih razloga su vrlo korisni. Kombinacije probiotika i prebiotika zovu se simbiotici. U paleti proizvoda CaliVite International postoje čak tri simbiotska suplementa: Ac-Zymes plus, Acidophilus i ProbioBalance. 
 
Da li su probiotici korisni za očuvanje imuniteta dece?
 
- Uočeno je da svakodnevno uzimanje probiotika u zimsko doba može smanjiti pojavu tipičnih simptoma prehlade kao što su začepljen nos, povišena temperatura i kašalj. U letnjim mesecima predupređuju letnje stomačne tegobe. Probiotici su posebno značajni za prevenciju alergija i autoimunih bolesti.
 
 
Da li poboljšanjem imuniteta u crevima možemo da poboljšamo imunitet čitavog organizma?
 
- Dobar crevni imunitet može da podigne sistemski imunitet. Zbog toga se proizvode razni napici (jogurt, kiselo mleko, kefir) obogaćeni probioticima. Međutim, probiotski obogaćeni napici nemaju dovoljan broj bakterija. Dakle, oni jesu korisni, ali neće pomoći ako imate problem sa stomakom, pijete antibiotike ili imate virusni proliv. 
 
Kako odabrati dobar probiotik?
 
- Dobar probiotski preparat je onaj koji ima dovoljan broj bakterija (najmanje milijardu) i da bude u kombinaciji sa prebiotskim vlaknima. Najefikasniji su oni koji od rođenja nastanjuju naš digestivni sistem, pre svih lactobacilus i bifidobacterium sojevi. 
 
CaliVita International već skoro 30 godina u paleti proizvoda ima probiotike i stalno ih unapređuje. Ac-Zymes kapsule sadrže 2 milijarde lactobacilus acidophilus probiotika. Ostala tri dodatka ishrani su simbiotici i, pored probiotskih bakterija, sadrže i vlakna: psilijum u Acidophilus kapsulama, pure inulin u Ac-Zymes plus kapsulama i OPC u ProbioBalance tabletama za žvakanje.
 
Kada preporučujete uzimanje probiotika? 
 
- Svi znamo da su obavezni za vreme i posle antibiotske terapije, preporučujem najmanje 6 meseci. Kod svih vrsta stomačnih tegoba, gastritisa, proliva, nadutosti u stomaku, lošeg varenja, opstipacije. Kao prevencija ali i kod već ispoljenih alergija i autoimunih bolesti. Starijim osobama koje zbog različitih zdravstvenih tegoba imaju oslabljen imunitet. Pre puta – obavezno i to pet do sedam dana pre putovanja, nastaviti tokom putovanja i prestati po povratku kući.
 
Iz svega ovoga možete zaključiti da ja preporučujem probiotik ili simbiotik svima, deci i odraslima, jer oni održavaju zdravu mikrobiotu u našem telu i na taj način čuvaju naše zdravlje.
 
 
Da li tokom uzimanja probiotika treba da se pravi pauza?
 
- Ne mora da se pravi pauza. Pošto je dokazano da probiotski preparati čuvaju zdravlje, poželjno je da se uzima jedna kapsula dnevno. Sadrže prirodne bakterije koje i inače imamo u organizmu i nemaju štetne posledice.
 
Kada bi trebalo da se piju - pre ili posle jela?
 
- Obično se uzimaju na prazan stomak. Međutim, ništa ne smeta ni ako se kapsula popije pola sata do sat vremena nakon jela.
 
Više informacija o ovim i svim drugim proizvodima CaliVite International možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".