Istraživanje: Oštećenja mozga i halucinacije posledice Covid-19

Virus korona ne nanosi da samo štetu plućima, srcu i bubrezima, već uzrokuje i teža oštećenja mozga, a pacijenti boluju od određenih neuroloških stanja uključujući paranoju i halucinacije, navodi se u studiji britanskih istraživača.
Ubrzo nakon puštanja iz bolnice zbog lečenja od Covid-19 žena iz Britanije stara 55 godina počela je da halucinira. Ona je počela da pati i od manije gonjenja, a pojavio se određeni nagon da stalno skida i oblači kaput, navodi AFP.
 
Ona je jedna od 43 pacijenta s teškim neurološkim komplikacijama koja je deo studije britanskih naučnika i koja je objavljena u časopisu "Brain".
 
Ovaj virus, prema najnovijim istraživanjima, može da izazove moždani udar, različite tipove encefalitisa, ADEM, odnosno akutno upalno oboljenje centralnog nervnog sistema koji obično pogađa decu, i Giljen Bareov sindrom (stanje koje napada nervni sistem i izaziva paralizu).
 
Komplikacije, za koje se čini da pogađaju samo mali broj zaraženih virusom, obično se pojavljuju šest dana pre i 14 dana nakon pojave uobičajenih simptoma Covid-19 kao što su suv kašalj ili groznica.
 
Za neke preživele komplikacije usled virusa korona mogu da traju do kraja života, navodi AFP.
 
"Morali smo da čekamo da virus dođe u Evropu iz Kine pre nego što su italijanski naučnici mogli da nam kažu nešto o njegovim neurološkim efektima", rekao je Pjer-Mari Ledo, direktor Odjeljenja za neurologiju na Institutu Paster u Parizu.
 
Među prvim simptomima virusa Covid-19 registrovani su gubitak ukusa i mirisa.
 
Ledo je rekao da nova studija omogućava jasniji uvid u neurološka oštećenja koja uzrokuje ovaj virus.
 
Novo istraživanje ukazuje da Covid-19 napada neurone i da je neurotropski.
 
Najpoznatiji neurotropski virus je onaj koje uzrokuje besnilo, a isključivo napada centralni nervni sistem.
 
Činjenica da je Covid-19 prevashodno respiratorna bolest ni na koji način ne sprečava ovaj neurološki aspekt virusa.
  • Xel

    17.07.2020 12:24
    Vakcina
    Kakvo lupetanje! Ovo je klasično testiranje vakcine, bez znanja i odobrenja dotičnih pacijenata.. strašno
  • Tiosav

    14.07.2020 17:21
    U Srbiji ne moraš da fasuješ koronu, pogledaš dnevnik na rts-u ili pinku i oštećenja mozga uz halucinacije su zagarantovani...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).