Istraživanje: Zaraza virusom korona verovatnija u sopstvenom domu nego napolju

Veći su izgledi da će se ljudi zaraziti virusom korona u svom domu, nego u kontaktu s ljudima van doma, utvrdili su južnokorejski epidemiolozi.
Istraživanje: Zaraza virusom korona verovatnija u sopstvenom domu nego napolju
Foto: Pixabay
U okviru studije, čije je rezultate objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, proučavani su prvozaraženi bolesnici, njih 5.706 kao i njihovih više od 59.000 kontakata.
 
Istraživanje je pokazalo da je samo dvoje od stotinu zaraženih osoba dobilo taj virus od kontakata koji nisu vezani za njihovo domaćinstvo. Svaki deseti dobio je bolest od člana svoje porodice.
 
Kad je prvozaraženi član domaćinstva bio tinejdžer ili osoba u 60-im i 70-im godinama života, stopa širenja zaraze bila je veća, utvrdili su naučnici.
 
"To je verovatno zbog toga što je veća verovatnoća da su te starosne grupe u bližem kontaktu s članovima porodica jer se radi o osobama kojima je potrebna veća zaštita ili podrška", kazao je Jeong Eun-kyeong, direktor korejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i jedan od autora studije.
 
Najmanja je verovatnoća bila da će prvozaražena osoba biti dete mlađe od devet godina, kaže dr Choe Young-june, profesor s medicinskog fakulteta univerziteta Hallym, iako napominje da je u toj starosnoj grupi uzorak bio najmanji - samo 29 ispitanika, dok je, na primer, u starosnoj grupi od 20 do 29 godina bilo 1.695 ispitanika.
 
Veća je verovatnoća bila i da će deca obolela od Covida-19 biti asimptomatska nego da će odrasle osobe biti asimptomatske pa je to dodatno otežavalo otkrivanje prvozaražene osobe, ako se radilo o detetu.
 
Podaci za istraživanje prikupljeni su od 20. januara do 27. marta kad je širenje epidemije virusa korona u Južnoj Koreji bilo na vrhuncu.
  • M.A Pulmolog

    23.07.2020 22:49
    Zatvoren prostor
    Je uvek bio veliki rizik za sve zarazne bolesti.
  • Lela

    23.07.2020 09:37
    Slazem se sa tekstom. I ja smatram da cemo se pre zaraziti u okviru porodice, jer smo uglavnom u zatvorenom i na maloj razdaljini. Isto kao i u kancelariji, osam sati sedim sa koleginicom, jedna drugoj mozemo da prenesemo. Samo da se nadamo da nijedna od nas nece da ga zapati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.