Japanski istraživači: Maske ne mogu potpuno da eliminišu rizik od zaraze koronom

Japanski istraživači su dokazali da maske mogu da pruže zaštitu od čestica korona virusa u vazduhu, ali čak ni maske profesionalnog kvaliteta ne mogu potpuno eliminisati rizik od zaraze.
Japanski istraživači: Maske ne mogu potpuno da eliminišu rizik od zaraze koronom
Foto: Pixabay
Kako prenosi Hina, naučnici sa Unverziteta u Tokiju izgradili su sigurnu komoru s glavama lutaka okrenutima jedna prema drugoj.
 
Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacila stvarne čestice korona virusa. Druga je oponašala prirodno disanje s komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz disajni put. Pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 odsto u odnosu na situaciju kad maske uopšte nema.
 
Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 odsto. Međutim, čak i kad je maska N95 u potpunosti priljubljena za lice, neke  čestice virusa uspeju da se uvuku. Kad je maska stavljena na glavu lutke koja kašlje, pamučne i hirurške maske blokiraju više od 50 odsto čestica virusa.
 
"Sinergijski učinak nastao je u situaciji kada su maske imali i primatelj virusa i raspršivač virusa", napisali su istraživači u studiji objavljenoj u sredu.
 
Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da se virus Kovid-19 može širiti vazduhom. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog meseca svoje smernice rekavši da patogene čestice mogu satima ostati u vazduhu. Druga drupa japanskih istraživača pokazala je, uz pomoć superkompjuterskih simulacija, da vlažnost vazduha znatno utiče na to kako se virusne čestice šire vazduhom.
  • NV

    29.10.2020 06:45
    MASKE nemogu da zstite od zaraze Samo ako se nenose pravilno,a takvih je jako mnogo!
  • Boy

    25.10.2020 12:55
    Profesionalni vratar
    Da li je država regulisala ponašanje stanovništva u liftovima zgrada?
    Tu je oko 2m2, pa kada uđu 2 osobe, ma sve je poznato, u lift samo sa maskom ili komšija ne ulazi!
    Štiim sebe, štitim tebe.
    No, jel regulisano ili je to na nivou "razumevanja u ozbiljnost zaraze"?
  • Novosadjanka

    24.10.2020 22:12
    Za to vreme u gradskom prevozu
    Iako je zvanicno zabranjen ulazak u gradski prevoz bez maske i sa hladnim vremenom guzve su sve vece, i dalje bar pola putnika ili ne nosi masku uopste ili je nose ispod brade, u boljem slucaju (ali i dalje pogresnom) ispod nosa. Mislim, imamo preko 700 dnevno, zar niko ni vozaci nema petlje da kaze tim hm ljudima koju rec? Najiskrenije ako ne moram ne bih se ni priblizavala gradskom prevozu. U prodavnicama bez maske ne pustaju sto je ok, ali prodavnica je cak i najmanja 5x veca od autobusa i ima mnogo manje ljudi po kvadratu. A u autobusu, srednjeskolci i studenti pogotovo nece uopste da nose maske a deru se i pljuckaju celim putem. Ostali nose al kao ispod brade ili ostave nos da im visi preko. A stojimo jedni drugima na glavi. I pre epidemije za vreme perioda gripe mi se ovo uopste nije dopadalo a sad pogotovo. DA ne pominjem primerke koji kaslju dubokim kasljem i IPAK ne nose masku. Mukice, smeta im da disu. A mi ostali, pa ko nas shisha. Eto, zato cemo uskoro imati mnogo vece brojke, jer mnoge i dalje nije briga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.