"Novavaks" odložio testiranje vakcine protiv korone

Američki proizvođač vakcina "Novavaks" odložio je početak kasnije faze testiranja eksperimentalne vakcine protiv Covida-19 u Sjedinjenim Državama za kraj novembra, navodeći kao razlog kašnjenje u proizvodnom procesu, javlja danas Glas Amerike.
"Novavaks" odložio testiranje vakcine protiv korone
Foto: Pixabay
Kompanija je saopštila da se zaključci treće faze istraživanja, koja se sprovodi u Britaniji, očekuju u prvom tromesečju 2021. godine i da bi mogli biti osnov za odobrenje te vakcine na globalnom nivou, ali za te navode nije ponudila dodatna objašnjenja.
 
Nije, međutim, ni u potpunosti jasno šta bi to konkretno moglo značiti za Sjedinjene Države.
 
Takođe, kopanija Novavaks saopštila je da zaključke o ranim i srednjim fazama istraživanja planira da saopšti u petak, a ranije objavljeni podaci ukazali su da je vakcina koju razvijaju proizvela visok nivo antitela protiv korona virusa.
 
"Mislim da se američka Uprava za hranu i lekove ustručavala od odobravanja vakcina za američke građane koje nisu testirane u Americi", izjavio je Pol Ofit, stručnjak za zarazne bolesti Univerziteta u Pensilvaniji i član Savetodavnog odbora za vakcinu Uprave za hranu i lekove u razgovoru za Žurnal američke medicinske asocijacije.
 
Istovremeno, nekoliko farmaceutskih kompanija, uključujući i rivalske Fajzer i Astra Zeneku, do sada su obaveštavale javnost da su u poznijim fazama ispitivanja, mada nijedna od njih nije objavila da je došla do nalaza čiji bi rezultat bio traženje odobrenja za registrovanje vakcine.
 
Kompanije su, uključujući Novavaks, sa nekoliko država sklopile ugovore o distribuciji, pošto budu odobrene.
 
Novavaks je u avgustu saopštio da će velikoj Britaniji do aprila 2021. isporučiti 60 miliona doza vakcine protiv korona virusa.
 
Istovremeno, priprema se da Sjedinjenim Državama isporuči 100 miliona doza do januara 2021, pošto su joj američke vlasti dodelile 1,6 milijardi dolara za razvoj vakcine, a potpisala je i ugovore o snabdevanju vakcinama Kanade i Japana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).