Zdravstvene ustanove dobile novo uputstvo za Batutove testove

Institut za javno zdravlje Batut uputio je zdravstvenim ustanovama novo uputstvo, u kome navodi da će osobe koje moraju da budu smeštene u bolnice, a ne mogu da budu testirane PCR metodom, na prisustvo korona virusa biti testirane antigenskim testovima, objavio je Danas.
Zdravstvene ustanove dobile novo uputstvo za Batutove testove
Foto: Pixabay
Danas navodi da je Batutovo uputstvo zdravstvenim ustanovama stiglo pre nekoliko dana.
 
Prema tom uputstvu, antigenski testovi biće upotrebljavani kao alternativa PCR testiranju u situacijama kada je potrebno brzo dobiti rezultat ili kada je epidemiološka situacija takva da svakodnevno postoji veliki broj zaraženih.
 
Napominje se i da se antigenski testovi moraju primeniti u prvih pet dana od pojave simptoma bolesti, a da nakon toga više nisu precizni. Istovremeno, ovi testovi će se ubuduće koristiti i kod pacijenata koji odlaze na bolničko lečenje, pre prijema u zdravstvenu ustanovu.
 
Danas podseća da su se dosad u ovim situacijama korišćeni serološki testovi koji otkrivaju prisustvo antitela, i koji nisu dovoljno pouzdani pošto na početku bolesti oboleli ne razviju dovoljnu količinu antitela koju bi test mogao da otkrije, te da se zato PCR metoda smatra "zlatnim standardom" u dijagnostici.
  • Dragan

    15.11.2020 04:57
    Ah
    Volim ove testove moji otkriju virus dok nemaš simptome.Znači svaku dan na antigen test da proverite da ga niste usput zakačili jel kad se lojavi simptom uzmite pogrebnika sigurnije je a i država će uštedeti ma testovima.
  • Јое

    13.11.2020 14:54
    Статистика наша дика
    "Данас сам се тестирао четири пута на коронавирус. Два теста су била негативна, два позитивна. Иста машина, иста сестра, исти тест. Брзи антиген тест", написао је Илон Маск, преноси Ројтерс.
  • Izabrani lekar.

    12.11.2020 17:54
    Antigenski testovi?
    Antigenski testovi su pouzdani kao i pcr test jedini + za novi test je što je rezultat gotov za 10minuta koliko je + toliko je i -.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.