Komisija u Srbiji: Vakcine bezbedne za osobe sa multiplom sklerozom

Vakcine koje su dostupne u Srbiji - "Fajzer-Biontek", Sputnjik V, Sinofarm, nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa multiplom sklerozom (MS) i bezbedne su, navodi se u preporuci za vakcinaciju protiv kovid 19 za osobe sa MS Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja.
Komisija u Srbiji: Vakcine bezbedne za osobe sa multiplom sklerozom
Foto: 021.rs
Kako se navodi, nove vakcine protiv kovida 19 se smatraju bezbednim za osobe sa multiplom sklerozom, prema stavovima koje su u januaru izneli eksperti Međunarodne federacije multiple skleroze i Društva multiple skleroze Velike Britanije.
 
U tom smislu, a na osnovu dosadašnjih iskustava sa drugim vakcinama, ne očekuje se da će kovid 19 vakcinacija dovesti do relapsa MS ili biti opasna za osobe sa MS, uključujući i one koje se leče imunsupresivnim lekovima koji modifikuju prirodni tok bolesti (DMT).
 
Izuzetak od ovoga bi mogle da budu samo osobe sa MS i teškim alergijama.
 
"Shodno tome, nijedna od vakcina koje su dostupne u našoj zemlji (Fajzer-Biontek, Sputnjik Ve, Sinofarm) nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa multiplom sklerozom. Sve ove vakcine bezbedne su i za primenu kod osoba koje primaju bilo koju DMT", navodi se u preporuci Republičke stručne komisije Ministarstva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.