Otkriven još jedan soj korone u Velikoj Britaniji

Stručnjaci su saopštili da je u Velikoj Britaniji otkriven još jedan soj korona virusa sa potencijalno zabrinjavajućim setom mutacija, piše Gardijan.
Otkriven još jedan soj korone u Velikoj Britaniji
Foto: Pixabay
Istraživači sa Univerziteta u Edinburgu naveli su u izveštaju da je ta varijanta, poznata kao B1525, otkrivena sekvenciranjem genoma u 10 zemalja, uključujući Dansku, SAD i Australiju, a da su do sada u Velikoj Britaniji pronađena 32 slučaja.
 
Najraniji slučajevi su otkriveni u decembru, a pojavili su se u Velikoj Britaniji i Nigeriji.
 
Stručnjaci kažu da ta varijanta ima sličnosti sa Kentskom varijantom, B117 i da sadrži mutacije koje su zabrinule istraživače, uključujući i mutaciju E484K proteina šiljka, koji se nalazi na spoljnoj strani virusa i ima veliku ulogu da pomogne virusu da uđe u ćelije.
 
Dr Sajmon Klark, vanredni profesor ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu u Redingu, izjavio je da je, iako nije jasno kakav uticaj mogu imati mnoge mutacije na sposobnost korona virusa da izazove infekciju ili težu sliku bolesti, prisustvo mutacije E484K u južnoafričkoj varijanti pokazalo da daje stepen otpornosti virusu na pojedine vakcine.
 
Klark kaže da se još ne zna koliko će se proširiti nova varijanta korona virusa, ali da se, ako ona počne da se širi, može pretpostaviti da će imunitet dobijen od bilo koje vakcine ili prethodne infekcije biti slabiji.
  • PoP

    16.02.2021 11:02
    Au, leb te ubio.
    Pa ovi Britanci su stvarno skrnavi.
    Malo, malo pa naprave neko zranje.
  • Bombon

    16.02.2021 10:42
    Nema kraja ovom hororu. I najoptimističniji počinju da klonu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).