Osobe koje su preležale koronu sedam meseci imaju 91 odsto niži rizik od zaraze

Osobe koj su preležale koronavirus imaju 91 odsto niži rizik od zaraze u narednih sedam meseci, pokazalo je istraživanje na Medicinskom fakultetu u Gracu koje je objavljeno u časopisu "European Journal of Clinical Investigation".
Osobe koje su preležale koronu sedam meseci imaju 91 odsto niži rizik od zaraze
Foto: Pixabay
Taj nivo imunosti samo je malo niži od one koju može da omogući vakcina Fajzer/Biontek, za koju je utvrđeno da je 95 odsto efikasna.
 
To znači da ranija infekcija koronavirusom stvara gotovo jednak nivo zaštite kao što ga imaju osobe koje su vakcinisane, barem u kraćem razdoblju, pokazalo je ovo istraživanje sprovedeno u Austriji koje prenosi dpa.
 
Studija je proučavala kako su osobe koje su bile zaražene u prvom talasu infekcije, od februara do aprila, prošli u drugom talasu od septembra do novembra.
 
U poređenju sa ostalom populacijom u Austriji, oni su imali znatno jaču otpornost na infekciju.
 
"Ti podaci pokazuju da raste imunost na Sars-CoV-2 kod austrijskom stanovništvu, iako još ne znamo do koje mere se taj imunitet odnosi i na različite mutacije virusa Sars-CoV-2 ili koliko dugo i u kojoj meri traje zaštita od reinfekcije u dužem vremenskom periodu", rekao je Franc Alerberger iz Austrijske agencije za zdravlje i bezbednost hrane (Ages).
 
Potrebne su daljnje evaluacije kroz duža vremenska razdoblja i analiza podataka iz drugih zemalja.
 
Rezultati su slični onima do kojih su došli britanski zdravstveni radnici koji su otkrili da gotovo 90 odsto zaraženih koronavirusom imaju antitela u svom organizmu šest meseci nakon infekcije.
 
Podaci iz februara najveće britanske biomedicinske baze podataka, UK Biobank, pokazuju antitela u 88 odsto učesnika ispitanih nakon šest meseci. Nakon tri meseca postotak je iznosio 99 odsto.
  • Milena

    25.07.2021 12:41
    Antitela
    Prelezala sam koronu pre ses mjeseci i sada jos uvek imam visok nivo antitela 96,6 jedinica
  • Marrijja

    23.02.2021 19:42
    Korina
    Ja prelezala koronu u novembru, u januaru radila antitela, imam 26 necega.
  • Svetlana NS

    22.02.2021 16:12
    Antitela
    Pojava antitela u krvi ne znači da imamo imunitet već da smo bili u kontaktu sa odreženim patogenima. To već i vrapci znaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).