Zašto je razmak između prve i druge doze Astrazeneke tri meseca?

Pomalo neobično u odnosu na druge vakcine protiv korone, razmak između dve doze oksfordske, odnosno Astrazeneka vakcine, znatno je veći. Razlog za to je bolja efikasnost.
Zašto je razmak između prve i druge doze Astrazeneke tri meseca?
Foto: 021.rs
Nova studija objavljena u časopisu "Lanset" kaže da odlaganje druge doze Astrazeneka vakcine znači da će ona bolje delovati na duže staze.
 
I mada, recimo, Velika Britanija trenutno svoje građane vakciniše oko 22 dana nakon prve doze, odlaganje druge doze na 90 dana može da bude bolje rešenje.
 
Naime, prva doza vakcine Astrazeneka pruža 76 odsto zaštite tokom perioda od tri meseca. Istraživanja su pokazala da je primanjem druge doze nakon samo 22 dana zaštita pala na 55 odsto.
 
S druge strane, oni koji su primili drugu dozu otprilike tri meseca posle prve imali su zaštitu od 81 odsto. Dakle, što je veći razmak između doza - zaštita raste. Pritom, ova saznanja nisu nova jer je slično i sa vakcinama protiv sezonskog gripa, ebole ili malarije.
 
Ove vesti će biti značajne i za distribuciju vakcina koja je u celom svetu izazov, pa mnoge države ne dobijaju sve doze na vreme.
 
S druge strane, kod vakcina drugih proizvođača razmak između dve doze je obično tri sedmice.

Komentari 107

  • Sara

    30.07.2021 00:08
    nuspojave poslije vakcine
    Prvi dan 1.doza samo bol u ramenu, drugi dan temperatura od 37.2-37.7, bol u zglobovima, pospanost,zedj, nadam se da nece dugo trajati. Nista nisam pila za skidanje temperature jos uvijek.
    Koleginica i njen muz nikakvih nuspojava, zajedno isli na vakcinaciju AstraZ
  • Zlatko

    21.06.2021 16:34
    Ništa strašno 2 ...
    Evo prošlo je i tih 12 nedelja. 19.6. Bili(ja i moja žena) na revakcinaciji (da ne kažem-na "rečipovanju"). Drugu dozu smo podneli daleko lakše nego prvu, temperatura i groznice nije ni bilo, tek blagi bol na mestu uboda. Ne brinite ništa, kao što rekoh pre 3 meseca ="Ništa strašno"
  • slobodan

    09.06.2021 13:06
    temperatura nakon skoro mesec
    18.05.2021 sam primio drugu dozu AZ
    Juče je krenula temperatura(37)
    Danas iznosi 37,5
    Imam 70 godina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.