Korona utiče i na probavni sistem

Kovid-19 je prvenstveno respiratorna bolest koja prouzrokuje respiratorne probleme, ali može da zahvatiti i druge delove tela.
Korona utiče i na probavni sistem
Foto: Pixabay
Lekari su ustanovili da kovid-19 može da utiče na pluća, srca, ali i na probavni sistem.
 
Prema statistikama, kod 53 odsto pacijenata obolelih od kovida-19 razvije se barem jedan gastrointestinalni simptom, piše Times of India. Osim toga, kod nekih pacijenata gastrointestinalni simptomi mogu da se jave još u ranoj fazi bolesti, a kod nekih pacijenata su to jedini pokazatelj infekcije.
 
Nekoliko je najčešćih znakova koji pokazuju da kovid-19 utiče na probavni sistem
 
Gubitak apetita
 
Neke osobe bolele od kovida-19 prijavile su gubitak apetita. Neobičan gubitak apetita može da bude pokazatelj infekcije. Unos zdrave hrane ključan je za oporavak od bolesti, a gubitak apetita može da uspori oporavak i prouzrokuje gubitak kilograma.
 
Kako bi to izbegli, stručnjaci preporučuju pacijentima da jedu hranu koja je bogata energijom i proteinima i koja pomaže u jačanju imunološkog odgovora.
 
Grčevi
 
Deo pacijenata prijavio je grčeve i bolove u stomaku kao simptome koronavirusa. Bolovi u stomaku mogu da budu prouzrokovani bilo kakvom aktivnom upalom ili crevnom infekcijom. Osim toga, mogu da se jave i kada virus napada osetljiv probavni trakt.
 
Mučnina i dijareja
 
Ovi simptomi uglavnom se javljaju u početnoj fazi bolesti. U slučajevima ozbiljne infekcije, neki pacijenti takođe mogu da povraćaju krv i potrebna im je hitna medicinska pomoć. Dijareja može da bude pokazatelj umerenog ili težeg oblika bolesti.
 
Gubitak čula ukusa i mirisa 
 
Ovo su neki od simptoma koji su karakteristični za kovid-19, a mogu da budu pokazatelj gastrointestinalnih problema koje prouzrokuje virus. Uz to, gubitak čula ukusa i mirisa može da dovede i do gubitka apetita, što može dodatno da utiče na probavu i sam oporavak.
 
Osim toga, virusna infekcija može da prouzrokuje i gubitak kilograma, a može negativno da se odrazi i na metabolizam, što može da poremeti oporavak i oslabi imunološki odgovor.
  • Pićuka

    12.03.2021 16:23
    Amainstream struka tvrdi da je virus prirodan. Ajte molim vas.
  • Gloginje

    11.03.2021 00:16
    Tatata...tira
    I tako dan za danom, pred kockastim ekranom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.