Danica - prva beba iz zaleđenog embriona rođena u Srbiji

Zahvaljujući savremenoj medicinskoj tehnologiji, parovi u Srbiji koji ne mogu da dobiju potomstvo prirodnim putem, imaju mogućnost da zamrznu embrione i na taj način pokušaju da dobiju dete u nekom kasnijem, povoljnijem periodu.
Danica - prva beba iz zaleđenog embriona rođena u Srbiji
Foto: Pixabay
U Kragujevcu je ova metoda već dala rezultat, jer je Kragujevčanka Marija Vujičić, koja je iz prvog pokušaja ostala trudna uz pomoć zamrznutog embriona, postala mama devojčice Danice.
 
Ona i njen suprug osam godina su pokušavali da dobiju potomstvo prirodnim putem, a onda su se odlučili na ovaj korak.
 
Kako je Tanjugu rekla majka Marija Vujičić, iako je imala dozu strepnje, na kraju je sve ispalo kako treba i carskim rezom je na svet donela zdravu devojčicu tešku 3,8 kilograma.
 
"Prezadovoljna sam kompletnim osobljem odeljenja za biomedicinski potpomognutu oplodnju Kliničkog centra Kragujevac. Svi su mi bili velika podrška od početka do kraja trudnoće. Sačuvali smo još nekoliko zaleđenih embriona i sigurno ćemo još jednom na ovaj način probati da se ostvarimo kao roditelji", rekla je Marija Tanjugu.
 
Na Odeljenju za biomedicinski potpomognutu oplodnju, koje postoji u Kliničkom centru Kragujevac od 2018. godine, kažu da je ovo veliki korak za sve bračne parove koji se bore sa sterilitetom.
 
Direktorka Centra dr Marija Šorak izjavila je Tanjugu da su svi presrećni zbog uspešne trudnoće i porođaja Marije Vujičić.
 
"Nakon klasičnog postupka vantelesne oplodnje, dobijamo veći broj embriona nego što je neophodno. Prema zakonskim regulativama, dozvoljeno je vratiti do tri embriona. Primenom nove metode, višak kvalitetnih embriona se zamrzava, čime se omogućava da pacijentkinje naredni postupak ne moraju da prolaze u celosti, već da zaleđene embrione čuvamo i da ih, kada se ukaže povoljnija prilika, vratimo spontanom menstrualnom ciklusu", objasnila je dr Šorak.
  • voper51

    01.04.2021 08:23
    Nije prva
    Moje dete je rođeno pre skoro 19 godina. Embrion je 6 meseci bio zamrznut. Sve smo obavili u Srbiji (Jevremova, Betanija). I evo je,zdrava, dobra devojka.
    Treba se boriti da se deca rode, da ih ima što više. To je ono što obogaćuje ovu našu lepu zemlju.
    Čestitam mami i tati!
  • Čestitam

    01.04.2021 02:09
    Dobrodošla, Danice! Čestitam roditeljima! Upotreba zaleđenih embriona je u brojnim državama sveta već veoma razrađena metoda, i stvarno mi je drago da čujem da je sad prisutna i u Srbiji. Roditelji ne moraju da prolaze ponovo kroz čitav toliko mučan i dug proces već samo da iskoriste postojeće embrione. To je ogromno olakšanje, naročito za majke. Veoma lepa vest. Neka vam je živa i zdrava devojčica!
  • Eto

    31.03.2021 09:18
    Ima toga i u Kliničkom centru Vojvodine, a i u privatnim klinikama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).