Deca u opasnosti: Pandemija usporila ili onemogućila vakcinaciju protiv drugih bolesti

Otprilike 228 millona ljudi u svetu, uglavnom dece, u opasnosti su od zaraze ostalim bolestima jer su programi vakcinacije zaustavljeni zbog pandemije kovida-19.
Deca u opasnosti: Pandemija usporila ili onemogućila vakcinaciju protiv drugih bolesti
Foto: Pixabay
U 50 zemalja sveta se, na primer, ne sprovode vakcinacije protiv malih boginja, dečije paralize ili žute groznice, objavili su SZO i UNICEF.
 
Male boginje su bile pretnja i pre pandemije koronavirusa, ali sada zbog toga milioni dece nisu vakcinisani protiv te veoma zarazne bolesti.
 
"Pandemija je pogoršala od ranije lošu situaciju", rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Henriet For. Posebno su pogođeni Kongo, Pakistan i Jemen.
 
Jedan od problema je i prekid u lancu nabavke. UNICEF je prošle godine mogao da distribuira samo 2,01 milijardu vakcina, u u poređenju sa 2,29 milijardi u 2019. godini.
 
SZO i UNICEF su zbog toga pokrenuli novu inicijativu čiji je cilj da 90 odsto svih maloletnika u svetu dobije vakcinu protiv malih boginja, zaušaka, rubeole, hepatitisa, tuberkuloze i dečije paralize.
 
To bi moglo da spreči 50 miliona smrti do 2030. godine.
 
Ove dve UN agencije pozivaju bogatije zemlje i farmaceutske kompanije da više ulože u istraživanje vakcina i finansiraju kampanje vakcinisanja stanovnika do kojih je teško dopreti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.