Moguće da su zbog kovida nestale dve vrste gripa

Pojava kovida-19 je možda rešila problem dve vrste gripa za čovečanstvo, odnosno sasvim je moguće da su nestali grip H3N2 i B/Jamagata.
Moguće da su zbog kovida nestale dve vrste gripa
Foto: Pixabay
Sa restriktivnim merama kao što su nošenje maski, zatvaranje škola i zabrane putovanja, zaražavanje gripom je na istorijski niskom nivou u svetu, pa su H3N2 i B/Jamagata možda nestali, preneo je sajt statnews.com.
 
Nijedan od ta dva virusa nije primećen ove godine, štaviše, poslednji put su slučajevi zabeleženi u martu 2020.
 
U moru virusa, njihov broj počeo je da se smanjuje, što je dobrodošao ishod, kažu eksperti, čime se olakšava pravljenje sezonskih vakcina u severnoj i južnoj hemisferi, navodi se u tekstu.
 
- Mislim da postoji realna šansa da su nestali, ali svet je veliko mesto - rekao je za STAT biolog sa Fred Hačinson istraživačkog centra za kancer u Sijetlu, Ted Bedford.

Teme

GRIP
  • Дејан.

    06.06.2021 20:40
    Овакве изјаве су небулоза,као лекар никада оваку изјаву не би изјавио.Ни једна болест не може обрисати остале болести,грип је и 2021 године код нас био,али га нисмо испратили статистички због короне,људи се тестирају на корону нико се није тестирао брзим тестом на инфлуенцу.Сигурно би тест потврдио 25-45 позитивних на грип свакоденвно.


    Тед Бедфорд овој изјавом је само лупао као Максим по дивизији.


  • mirkec

    06.06.2021 15:14
    sjajno
    pa to su super vesti.napokon jedna dobra stvar od konvida
  • Дејан.

    06.06.2021 14:13
    Како да не.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.