Zatraženo da novi lekovi za HIV budu o trošku države

Organizacije koje se bave osnaživanjem osoba koje žive sa HIV-om traže da se na listu lekova koji se izdaju na teret zdravstvenog osiguranja dodaju i novi lekovi za HIV.
Zatraženo da novi lekovi za HIV budu o trošku države
Foto: Pixabay
One su pismo sa tim zahtevom uputile predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. 
 
"Sve strane u ovom procesu došle su do razumevanja oko troškova lečenja, tako da novi lekovi ne prave dodatni pritisak na budžet", navedeno je u pismu.
 
Potpisnici pisma smatraju da će bez Vučićeve urgencije ljudi koji žive sa HIV-om i dalje ispaštati, a sve to ima direktnih posledica na javno zdravlje i kontrolu HIV epidemije.
 
Istaknuto je i da osobe sa HIV-om nove lekove čekaju godinama, a taj proces je dodatno usporen pandemijom korona virusa.
 
"Srbija je zemlja sa niskim brojem obolelih od HIV-a. Da bi to i ostala, treba vratiti fokus na lečenje da bi se sprečilo da osobe koje znaju svoj HIV status dalje prenose infekciju", navodi se u pismu.

Teme

aids
  • /

    22.06.2021 21:52
    /
    pre neki dan je pisano kako su u srbiji obolelima od hiva dostupne i nove terapije-sto ocigledno nije tacno.
    ruski sistem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.