Lambda soj korone pod lupom stručnjaka - učestalije zaražavanje i širi se istovremeno u više zemalja

Svetska zdravstvena organizacija obratila je posebnu pažnju na soj virusa korona C37, poznat kao varijanta sa Anda ili lambda.
Lambda soj korone pod lupom stručnjaka - učestalije zaražavanje i širi se istovremeno u više zemalja
Foto: Pixabay
SZO je obratila posebnu pažnju jer ovaj soj dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja.
 
Pre nedelju dana SZO je svrstala taj soj u kategoriju "pod posmatranjem" (VOI, Variants of Interest), jer je potvrđen u 29 država, a sedam od njih su latinoameričke zemlje, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Meksiko, Argentina, Peru i Čile, piše Dojče vele.
 
Varijanta lambda prvi put se pojavila u avgustu 2020. u Peruu, a skoro godinu dana kasnije taj soj tamo dominira sa 82 odsto, dok u Čileu uzrokuje svaku treću infekciju.
 
Mikrobiolog sa Univerziteta Kajetano Heredija u Limi, Pablo Cukajama, sa svojim timom otkrio je tu varijantu u svojoj domovini, a smatra da je Peru, sa 187.000 preminulih i najvećom stopom smrtnosti na svetu, baš zato postao mesto gde se pojavio novi soj.
 
Naučnici poručuju da ćemo morati da se naviknemo na činjenicu da u Latinskoj Americi, gde je zabeleženo više od milion umrlih, nastaju novi sojevi korona virusa.
 
Stručnjak za virusne bolesti pri SZO, Hairo Mendez Riko, rekao je za Dojče vele da do sada nema indicija za agresivno ponašanje lambda varijante uprkos mogućnosti veće stope zaražavanja, a da je zbog nedostatka utemeljenih istraživanja nemoguće uporediti taj soj s varijantama gama i delta.
 
Gama i delta varijanta pripadaju, kao i prethodne varijante alfa i beta, u "zabrinjavajuće sojeve", a dokazano je da su zaraznije, teže se suzbijaju i dovode do teških oboljenja.
 
Hairo Mendez Riko kaže da je vakcina delotvorno sredstvo protiv mutiranih sojeva i da su sve odobrene vakcine generalno efikasne protiv svih varijanti korone koje su u opticaju širom sveta, a samim tim nema razloga da se pretpostavlja da to nije tako kod soja lambda.
 
Mnogi naučnici tvrde da će pandemija biti okončana tek kada 80 odsto svetskog stanovništva bude vakcinisano, a do tada mogu da se pojavljuju stalno nove varijante virusa. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.