Aplikacija za praćenje stanja post-kovid pacijenata sutra počinje da radi

Preležali ste koronu, test je negativan, ali vi i dalje osećate tegobe i imate dilemu da li je potrebno da se javite lekaru?
Aplikacija za praćenje stanja post-kovid pacijenata sutra počinje da radi
Foto: Pixabay (ilustracija)
Sve što se dešava nakon preležane bolesti moći ćete da beležite, da se konsultujete i informišete putem aplikacije koja sutra počinje da radi, prenosi Blic.
 
Aplikacija za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata koji su preležali kovid-19 zvanično počinje da radi, a kako kaže dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, aplikacija je spremna za upotrebu i može joj se pristupiti preko portala e-zdravlje, putem računara ili pametnog telefona.
 
U moru dezinformacija ili neinformisanosti dela javnosti, dobro je imati uvid kako u tok bolesti, tako i nakon preležanog virusa, kada se kod pojedinih pacijenata javljaju tegobe.
 
- Portal je pre svega namenjen građanima koji imaju neke tegobe, a bolovali od kovida, da provere svoje stanje i da li te tegobe koje imaju zahtevaju dalje dopunsko ispitivanje od strane lekara ili ne. Kroz setove pitanja koji se odnose na dosadašnju istoriju bolesti osobe, tok kovid infekcije i navike pre i posle kovida generiše se procena da li je dalje javljanje lekaru opravdanao i potrebno ili ne. Pristup podacima pacijenta je u potpunosti zaštićen, kao i svi drugi podaci koji se unose na portal e-zdravlje - kaže za Blic doktor Stevanović.
 
Korona je pokazala više lica, ali i svoju nepredvidivost, a aplikacija će pomoći građanima koji su preležali kovid da se što pre jave lekaru ako je to potrebno. 
 
- Ova analiza je pre svega okrenuta ka građanima, da im u poplavi informacija, poluinformacija, pa i dezinformacija pomogne da urade procenu sopstvenog zdravstvenog stanja nakon kovid infekcije. Značajna je jer će sem pomoći pojedincu dati uvid u broj osoba koje imaju tegobe nakon kovida, a pomoći će u planiranju daljih napora zdravstvenog sistema u cilju pravovremene pomoći što većem broju građana sa tegobama nakon kovid infekcije - objašnjava doktor Stevanović.
  • Zoran

    13.07.2021 11:59
    ura za banan mene
    E moj babanamene koga to još iteresuje osim oih što su sišli sa drevete kao i ti.Čudi me da ti uošte znaš šta je to aplikcija a i tender, Vi sigrno tko nabvljate banane
  • Nervozni glasač

    12.07.2021 06:30
    Za sve ima aplikacija samo za glasanje nema...
  • Bananamen

    12.07.2021 06:25
    Ko je izradio aplikaciju i na kom tenderu je dobio posao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).