Velika analiza pokazala koja grupa lekova smanjuje rizik od smrti usled kovida

Lekovi za snižavanje nivoa holesterola mogu da povećaju šansu za preživljavanje kod zaraze kovidom19 i smanje rizik od razvoja težeg oblika bolesti, pokazuju rezultati novog istraživanja.
Velika analiza pokazala koja grupa lekova smanjuje rizik od smrti usled kovida
Foto: Pixabay
Analiza više od 10.000 ljudi primljenih u 140 bolnica u SAD otkrila je da su statini, lekovi koji snižavaju holesterol, kao i lekovi za krvni pritisak, smanjili smrtnost od virusa korona za 40 odsto među onima koji su ih uzimali pre hospitalizacije.
 
Smanjeni rizik od smrti bio je veći kod onih koji su uzimali samo statine (46 odsto) nego kod pacijenata koji su koristili isključivo lekove za povišeni krvni pritisak (27 odsto).
 
Sličan odnos rezultata je i po pitanju napredovanja bolesti; osobe koje su se lečile statinima imale su 25 odsto manji rizik od razvoja težeg oblika, dok je kod onih koji su pili lekove za pritisak taj rizik iznosio 11 odsto.
 
Prednosti su ostale zabeležene čak i nakon što su naučnici uzeli u obzir konzumiranje drugih lekova, zdravstvene uslove i druge podatke o pacijentima.
 
Dobrobit lekova je u tome što oni mogu da ublaže upale u telu koje često prouzrokuju teške ishode zaraženih virusom korona, tvrde istraživači.
 
Studija je objavljena ove nedelje u časopisu "Plos one".
 
"Na početku pandemije, zanimalo nas je da li će lekovi za lečenje bolesti kardiovaskularnog sistema negativno uticati na infekcije prouzrokovane kovidom19", rekla je autorka istraživanja Lori Danijels. "Otkrili smo da, ne samo da su statini i lekovi za lečenje hipertenzije bezbedni, već da oni mogu da zaštite obolele od virusa korona, posebno one koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti", dodala je Danijels, profesorka na Kalifornijskom univerzitetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.