Ruski naučnici pripremaju biočip za testiranje na kovid

Ruska služba za fitosanitarni nadzor Rospotrebnadzor počela je razvoj biočipa za testiranje na virus korona, objavljeno je na sajtu kompanije.
Ruski naučnici pripremaju biočip za testiranje na kovid
Foto: Pixabay (ilustracija)
Rospotrebnadzor je objavio rezultate kompleksnog istraživanja kovida koje je rađeno na Nižegorodskom institutu epidemiologije i mikrobiologije "Blohina". 
 
U saopštenju se navodi da su u toku radovi na stvaranju prototipa biočipa za indikaciju aktuelnih patogena pneumonije, uključujući virus SARS-KoV-2, prenosi Sputnjik.
 
"Plan je da se okarakterišu regionalne odlike etiološke strukture pneumonije, odnosno njeno poreklo i uzroci, pomoću koje će biti napravljen prototip DNK biočipa", navodi se u saopštenju.
 
Istraživanje razvoja biočipova za testiranje korona virusa se odvija i u Inženjerskom centru mikrotehnologije i dijagnostike na Elektrotehničkom fakultetu u Sankt Peterburgu "LETI".
 
U tom centru se već nekoliko godina istražuju i razvijaju multimodalni biosenzori za brzo otkrivanje biomarkera, virusa i mikroorganizama, uključujući biomarkernu dijagnostiku akutnog infarkta miokarda, stresa i brzu dijagnostiku virusa korona pomoću peptida.
 
Napravljena je naučna i tehnološka osnova za biočipove u cilju identifikacije patogena i testiranje njihove rezistencije na antibiotike. U istraživanju učestvuje Naučni istraživački institut (NII) Ministarstva zdravlja Rusije, NII čistih biopreparata i NII epidemiologije i mikrobiologije "Paster" iz Sankt Peterburga.
  • /

    20.07.2021 11:06
    /
    eto vam vasi rusi.
    tako je sa njima i u srbiji: zapad ovo, zapad ono a ruje mute.

    sto kazu: gledaj u onoga ko upire prstom u nekoga a ne onog u koga upire

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.