Hrvati najdeblji muškarci u Evropskoj uniji

Hrvatska je, prema podacima iz poslednjeg velikog istraživanja o zdravlju građana Evropske unije, najgora zemlja kad je u pitanju prekomerna telesna masa, piše Jutarnji list.
Hrvati najdeblji muškarci u Evropskoj uniji
Foto: Pixabay
Ubedljivi šampioni preterane telesne mase su hrvatski muškarci, jer ih čak 73 odsto ima višak kilograma, a udeo preteških muškaraca najniži je u Francuskoj i iznosi 53 odsto. Najmanji procenat žena s prekomernom težinom u EU ima Italija, 37 odsto, a udio žena sa prevelikim indeksom telesne mase u Hrvatskoj iznosi 58 odsto.
 
"Debljina je jedini značajan prepoznati zajednički rizik za razvoj danas vodećih pet nezaraznih bolesti od kojih oboleva i umire 90 odsto ljudi u Hrvatskoj: kardiovaskularne bolesti, šećerne bolesti tipa 2, bolesti pluća, mentalnih poremećaja i nekih oblika tumora”, objašnjava specijalista epidemiolog i voditelj Službe za promicanje zdravlja Sanja Musić Milanović.
 
Prema procenama iz publikacije OECD-a “The Heavy Burden of Obesity”, prekomerna telesna masa u Hrvatskoj se povezuje sa očekivanim smanjenjem trajanja života za tri i po godine. 
 
Prema projekcijama, do 2050. godine prekomerna tjelesna masa bit će odgovorna za tri četvrtine slučajeva dijabetesa, 10 odsto kardiovaskularnih bolesti, 7 odsto slučajeva demencije i 5 odsto slučajeva raka.
 
Povećanje problema s prekomjernom težinom tokom zavtaranja zbog pandemije primećeno je u više evropskih zemalja. Istraživanje nemačkog Instituta Robert Koch pokazalo je da se samo u početnoj fazi pandemije prosečna tjelesna masa povećala za jedan kilogram. Za takvu promenu inače bi trebalo deset godina.
 
Epidemiološke mere zbog korone utiču na manje kretanja, a tome su najviše doprinele mere koje su ograničavale sportske aktivnosti. Ako se manje krećete, ne bavite se sportom, a više ste pred ekranima, što je propraćeno i većim unosom grickalica i druge nezdrave hrane. Sve te indirektne štete koje nam je donela korona tek će doći na naplatu”, smatra načelnik Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka Davor Štimac.
  • ПП

    17.08.2021 12:23
    Статистике
    се базирају на неким ненормалним критеријумима, тако да можемо претпоставити да су они најнормалније грађе, а да су остали Европљани жгољави.
  • Ksena

    03.08.2021 22:03
    ..
    Jao Milice, odmah na redukciju ishrane
  • Milica

    03.08.2021 19:07
    Au. Nisam znala da je debljina uzrok i mentalnih poremećaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.