Studija: Ženama je teže da ostave cigarete nego muškarcima

Studija izvedena na više od 35.000 pušača otkrila je da žene puše manje cigareta od muškaraca, ali je manja verovatnoća da će prestati da puše.
Studija: Ženama je teže da ostave cigarete nego muškarcima
Foto: Pixabay
Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su na kongresu European Society of Cardiology 2021, a jedan od zaključaka je da je neophodno napraviti metod odvikavanja od pušenja posebno prilagođen ženama, piše eKlinika.
 
Ova studija je uporedila karakteristike i stopu apstinencije muškaraca i žena, koji su posećivali službe za prestanak pušenja, u periodu od 2001. do 2018. godine u Francuskoj. Podaci su dobijeni iz nacionalne baze podataka CDT-net. 
 
Studija je obuhvatila pušače starije od 18 godina, sa najmanje jednim dodatnim faktorom rizika za kardiovaskularne bolesti – prekomernu težinu/gojaznost (indeks telesne mase BMI 25 kg/m² ili više), visok holesterol, dijabetes, visok krvni pritisak,  istorija moždanog udara, srčanog udara ili angine pektoris.
 
U studiju je bilo uključeno ukupno 37.949 pušača, od kojih su 16,492 (43,5 odsto) bile žene. Prosečna starost žena u studiji bila je 48 godina, dok je prosečna starost muškaraca bila 51 godina. I muškarci i žene imali su veliki teret kardiovaskularnih faktora rizika. Povišen holesterol bio je češći kod muškaraca (33 odsto) u poređenju sa ženama (30 procenata), kao i visok krvni pritisak (26 prema 23 odsto). Dijabetes je takođe bio češći kod muškaraca (13 procenata) u poređenju sa ženama (10 odsto).
 
Veći procenat žena (27 procenata) imao je prekomernu težinu u odnosu na muškarce (20 odsto). Žene (37,5 procenata)  češće su imale simptome anksioznosti ili depresije nego muškarci (26,5 odsto). Hronična opstruktivna plućna bolest bila je češća kod žena (24 odsto) u poređenju sa muškarcima (21 procenat), kao i astma (16 naspram 9 odsto).
 
Prosečan broj pušenih cigareta dnevno bio je 23 kod žena i 27 kod muškaraca. Oko 56 odsto žena imalo je ozbiljnu zavisnost od nikotina, u poređenju sa 60 procenata muškaraca. Apstinencija je bila ređa kod žena (52 procenata) nego muškaraca (55 odsto).
 
"Nalazi pokazuju da, uprkos tome što puše manje cigareta i što su manje zavisne od nikotina nego muškaraci, ženama je teže da prestanu da puše. Mogući doprinosi mogu biti veća prevalencija anksioznosti, depresije i prekomerne težine ili gojaznosti. Ranije je objavljeno da se žene mogu suočiti sa različitim preprekama za prestanak pušenja zbog straha od povećanja telesne težine, poremećaja polnih hormona i raspoloženja", istakla je dr Ingrid Allagbe po kojoj bi za sveobuhvatni program za prestanak pušenja potrebni ženama trebalo da nudi  multidisciplinarni pristup koji uključuje psihologa, dijetetičara i specijalistu za fizičku aktivnost.
 
Opširnije na sajtu eKlinike
  • Veki

    24.12.2021 08:31
    Ne mogu bez prokletinje
    Ja sam ostavljala ali sam se uvek vracala. Ne pusim mnogo7,8 na dan, ali mi mnogo znace. Ne vredi volim da zapalim ,sve mi bude lepse sa cigarom. Pocela u 16 oj sada su mi 23. Uvek sam pusila do 10 na dan. Najsladja mi je u kolima posle posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.