Svake godine u Srbiji više od 4.000 žena oboli od raka dojke

Rak dojke je u Srbiji treći po redu uzrok smrti kod žena starosti između 45 i 64 godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca, podatak je Ministarstva zdravlja.
Svake godine u Srbiji više od 4.000 žena oboli od raka dojke
Foto: Pixabay
Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv raka dojke, a podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da se u proseku svake godine u Srbiji registruju 4.204 novoobolele žene od te vrste malignog tumora, od kog u proseku umru 1.653 žene.
 
Onkolog Nebojša Ivanović izjavio je da rano otkrivanje pojave tumora u dojci ima veliki značaj za krajnji ishod lečenja.
 
Kako kaže, najbolje šanse za izlečenje imaju pacijentkinje kod kojih je tumor otkriven u fazi kada sama žena nije mogla da ga napipa.
 
"Otkrivanje tumora u ovoj fazi postiže se preventivnim pregledima – najčešće mamografijom i ultrazvukom", kaže Ivanović dodajući da ne treba zanemarivati druge vrste pregleda, pa ni samopregled, te se savetuje redovno praćenje promena na dojkama.
 
Naglašava da je samopregled dojki veoma jednostavan.
 
"Dovoljno je vizuelno osmotriti svoje dojke pred ogledalom u položaju sa rukama visoko podignutim iznad glave, a potom prepipati tkivo dojki na način koji žena sama odabere", objašnjava dr Ivanović.
 
Kako je precizirao, suština samopregleda je u tome da žena zapamti strukturu svojih dojki ponavljanim mesečnim pregledima i ako primeti bilo kakvu promenu u onome što je ranije napipavala da se odmah javi lekaru.
 
U Evropi je, prošle godine, registrovano više od pola miliona novoobolelih od raka dojke i skoro 142.000 umrlih žena.
  • XYZž

    25.10.2021 08:21
    Svi samo ponavljaju: preventivni pregledi, a privatne klinike trljaju ruke.
    U Srbiji je za većinu žena preventivni pregled kod privatnika luksuz.
    U Domu zdravlja, preventivni pregledi ne postoje.
    Nije nam uvek korona kriva, niti osiromašeni uranijum, već osiromašena populacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).