Rano otkrivanje ključno u borbi protiv raka pluća

Novembar je mesec borbe protiv raka pluća, najčešćeg i najsmrtonosnijeg karcinoma u svetu, od kojeg svake godine u Srbiji oboli 7.000 ljudi, a 5.000 izgubi bitku sa tom opakom bolešću.
Rano otkrivanje ključno u borbi protiv raka pluća
Foto: Pixabay

Direktor klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije Mihajlo Stjepanović ukazao je na to da je ključno u borbi protiv ovog oboljenja što pre otkriti rak pluća i postaviti dijagnozu kako bi se što pre započelo adekvatno lečenje.

Predsednica udruženja "Punim plućima" Olja Ćorović najavila je da će preventivni pregledi uskoro biti omogućeni građanima.
 
Navela je da se mesec borbe protiv raka pluća obeležava u novembru, kao i da je Udruženje sa forumom pacijenata pokrenulo akciju "Nema čekanja" koja će trajati šest meseci, a kojom će se upućivati apel svim ljudima da se jave na prevetivni pregled i ne čekaju.
"Kada je ljudsko zdravlje u pitanju nema izgovora. Želimo da obavestimo ljude preko javnih ličnosti da urade nešto za sebe. Ovo je podmukla bolest i simptomi nisu tako izraženi, a kada se simptomi pojave, veoma je čest slučaj da je bolest već u poodmakloj fazi", naglasila je Ćorović,
 
Dodaje da se rane faze otkrivaju slučajno i mogu se otkriti preventivnim pregledima.
 
Međutim, kako navodi, ljudi se uglavnom jave kada osete bol u grudima i krenu da iskašljavaju krv, a tada je već bolest u odmakloj fazi.
 
Istakla je da je važno da se na prve simptome zamaranja ili bilo koje druge nelagode i promene u organizmu ode na pregled, jer kada je karcinom pluća u pitanju tu stvarno nema čekanja.
 
Poručila je svim građanima da moraju da rade na preventivi, a to je u prvom redu prestanak pušenja jer statistika pokazuje da najviše od te bolesti obolevaju pušači.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).