VIDEO: Švajcarska odobrila mobilnu kapsulu za eutanaziju, smrt nastupa za manje od minut

Upotreba kapsula za eutanaziju odobrena je u Švajcarskoj, a od 2022. godine bi mogla da počne i njihova primena.

Kapsule Sarco koje je dizajnirao doktor Filip Ničke prošle su pravni pregled i spremne su za upotrebu.

Ničke, koji je direktor i osnivač proeutanazijske organizacije "Exit International", istakao je da je pogodnost što osobi koja koristi kapsulu za eutanaziju nije potreban lekar da pokuša da uvuče iglu i ne moraju da se uzimaju teški lekovi.

Kapsula se aktivira iznutra i može se odvući na mesto na kom osoba želi da umre.
 
Kada se aktivira, kapsula se puni azotom, a količina kiseonika se smanjuje. Nakon toga osoba gubi svest i konačno umire.
 
Proces umiranja, kako navode, traje manje od minut.
 
 
Holandija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Kanada i Kolumbija dopuštaju potpomognuto samoubistvo, iako svaka ima drugačija pravila o tome. 
 
Gotovo sve zemlje koje dopuštaju ovu praksu zahtevaju od ljudi da imaju neizlečivo ili terminalno stanje koje im uzrokuje patnju.
 
U Holandiji eutanaziju mogu da zatraže osobe starije od 12 godina, ali je pristanak roditelja potreban ako je dete mlađe od 16 godina.
 
U 2020. godini eutanazija je u Holandiji dosegla vrhunac sa 6.938 izvršenih postupaka, što je povećanje od devet odsto u odnosu na prethodnu godinu.
 
Predsednik Regionalnog odbora za reviziju eutanazije Jerun Rekort rekao je da se ogromna većina slučajeva eutanazije u Holandiji odnosi na starije osobe koje boluju od ozbiljne bolesti.
  • Palcica

    20.10.2022 23:21
    Ja sam za
    Ne znam ko bi od doktora pomogao da zavrsi covek sa patnjama? Volela bih da eutanaziju odobre u Srbiji.
  • Dr

    05.02.2022 20:36
    Katastrofa
    Ja sam za
  • Alex

    14.12.2021 00:20
    Da i ja se slazem...svakako je u redu pomoci nekome da ode bez bola i patnje...mada koliko sam cuo bice uskoro dozvoljena eutanazija i licima koja jednostavno zele da odu a nije im dijagnostikovana nikakva bolest odnosno opravdanje...bice dovoljno samo da zatraze i naravno da plate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.