SZO odobrila vakcinu kompanije Novavaks protiv korone

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je odobrila vakcinu protiv korona virusa američke kompanije Novavaks i Serum instituta Indije, čime je otvorila vrata za njeno uključivanje u program Kovaks.
SZO odobrila vakcinu kompanije Novavaks protiv korone
Foto: Pixabay
Vakcina poznata pod nazivom Kovavaks deveta je koju je SZO odobrila za hitnu upotrebu.
Iako se dugo očekuje da će vakcina Kovavaks doprineti povećanju globalnih isporuka, pošto je za njeno čuvanje dovoljan običan frižider, upitno je koliko njenih doza Serum institut može da isporuči i kada.
Odobrenje te vakcine treba da poveća pristup vakcinama, naročito u siromašnijim zemljama, od kojih 41 još nije vakcinisala deset odsto stanovništva, dok je njih 98 imunizovalo manje od 40 odsto.
 
Program Kovaks, podržan od UN, zaslužan za isporuke vakcina protiv korona virusa u mnoge siromašne zemlje, treba da dobije oko 1,35 milijardi doza Kovavaks vakcine iz Serum instituta, najvećeg svetskog proizvođača vakcina.
 
Vakcina kompanije Novavaks se dosta razlikuje od najčešće korišćenih vakcina protiv korona virusa. To je proteinska vakcina, napravljena po starijoj tehnologiji koja se godinama koristi za proizvodnju drugih vrsta vakcina.
  • @Nenad

    18.12.2021 11:46
    "Samo" Rusi nisu predali svu neophodnu dokumentaciju SZO.
    Izjavio 16.dec portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
  • Nenad

    17.12.2021 21:19
    "svet"
    Samo Ruse drže "na ledu"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?