Na šta može da ukazuje znojenje dlanova?

Znojenje je način na koji se telo hladi.
Na šta može da ukazuje znojenje dlanova?
Foto: Pixabay
Palmarna hiperhidroza, koja predstavlja prekomerno znojenje dlanova je stanje je kod kog se dlanovi znoje mnogo više nego što je potrebno da bi se ohladili.
Iako je normalno da se nekome povremeno znoje dlanovi zbog teskobe ili stresne situacije, groznice, vežbanja ili kao nuspojava, pojedinih lekova, hiperhidroza dlanova može da bude hroničan problem bez bilo kakvog jasnog uzroka.
Hiperhidroza može da zahvati i druge delove tela, kao što su tabani (plantarna hiperhidroza) ili prepone i pazuh (aksilarna hiperhidroza).
 
Plantarna hiperhidroza često se javlja uz palmarnu hiperhidrozu, ali znojenje dlanova može da se pojavi i uz prekomerno znojenje bilo kog dela tela.
 
Iako znojenje dlanova može da bude neprijatno i frustrirajuće stanje, ono samo po sebi nije opasno. Međutim, ako se dlanovi znoje kao posledica nekog drugog zdravstvenog stanja, možda će biti potrebno lečenje.
 
Znojenje dlanova se javlja uz druge ozbiljne simptome, kao što su vrtoglavica, bol u grudima, mučnina ili otežano disanje, i tada mogu da ukažu ​​na srčani udar. Bilo bi dobro da potražite hitnu pomoć za bilo koju kombinaciju ovih simptoma.
 
Koji se drugi simptomi mogu pojaviti sa znojenjem dlanova?
 
Simptomi znojenja dlanova često počinju već u detinjstvu ili adolescenciji, a uglavnom se radi o hroničnom problemu, tvrdi "Health Grades", prenosi index.hr. To se zove primarna fokalna hiperhidroza, pri čemu nema osnovnog uzroka.
 
Ponekad je znojenje dlanova simptom drugog zdravstvenog stanja ili nuspojava lekova, što se naziva sekundarna hiperhidroza.
  • Pacijent

    03.01.2022 16:08
    .
    Imam ovaj problem ceo život. Uz smanjenje unosa ugljenih hidrata problem gotovo u potpunosti nestaje. Čim pojedem slatko par dana, problem je izražen do granice izdrživosti. Naši "lekari" mi nikad nisu nikakav savet dali povodom toga, tek sam sa 30 skapirap šta sve pomaže da se smanje simptomi. Dakle, manje šećera, čarape obavezno pamučne i ne ići bosonog, manje hleba, testa, alkohola... Ako imate sličan problem pokušajte par dana ovako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.