Studija: Vakcinacija protiv kovida ne utiče na plodnost

Nova studija dodaje sve veći broj dokaza da ne postoji veza između vakcinacije protiv kovida-19 i smanjene šanse za začeće.
Studija: Vakcinacija protiv kovida ne utiče na plodnost
Foto: 021.rs

Umesto toga, parovi u studiji imali su nešto manje šanse za začeće ako je muški partner bio zaražen korona virusom u roku od 60 dana, što nudi još više razloga da se vakcinišu protiv kovid-19, jer bi bolest mogla kratkotrajno da utiče na plodnost muškaraca, prema studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology.

"Ovi nalazi ukazuju na to da infekcija SARS-CoV-2 kod muškaraca može da bude povezana sa kratkoročnim padom plodnosti i da vakcinacija protiv kovid-19 ne utiče na plodnost partnera", piše u studiji.
 
Istraživači su napisali da "ovo doprinosi dokazima iz studija na životinjama, studija na ljudima koji su podvrgnuti lečenju plodnosti i ispitivanja vakcine protiv kovida-19, od kojih nijedna nije pronašla povezanost između vakcinacije protiv kovida-19 i niže plodnosti".
Oni su dodali da "nekoliko studija nije dokumentovalo značajnu povezanost između vakcinacije protiv kovida-19 i rizika od pobačaja".
 
Studija je obuhvatila podatke 2.126 žena, starosti od 21 do 45 godina, u SAD i Kanadi. Žene su se upisivale u studiju od decembra 2020. do septembra 2021, a istraživači su ih pratili do novembra 2021, piše CNN.
 
Među učesnicima, 73 odsto žena i 74 odsto njihovih partnera primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida-19.
 
Nacionalni institut za zdravlje (NIH) objavio je rezultate studije u saopštenju za javnost i napomenuo da su parovi u kojima je muški partner bio pozitivan u roku od 60 dana imali 18 odsto manje šanse da zatrudne u tom menstrualnom ciklusu, ali nije bilo razlike u stopama začeća za parove kod kojih je muški partner bio pozitivan više od 60 dana pre ciklusa, u poređenju sa parovima u kojima muški partner nije bio pozitivan.
 
Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo šta bi moglo da dovede do ovih nalaza, ali poznato je da groznica smanjuje broj spermatozoida.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).