Istraživanje: Merkov lek protiv kancera bi mogao da deluje na zarazu HIV-om

Naučnici koji proučavaju lek protiv kancera "Keytruda" kompanije "Merck & Co Inc" za pacijente sa HIV-om, koji takođe imaju kancer, kažu da imunoterapija može da pomogne pri izbacivanju virusa.
 Istraživanje: Merkov lek protiv kancera bi mogao da deluje na zarazu HIV-om
Foto: Pixabay

Antiretrovirusno lečenje sada omogućava mnogim pacijentima sa HIV infekcijom da vode normalan život, ali lekovi ne uklanjaju u potpunosti virus iz tela.

Preostali rezervoari virusa znače da pacijenti nikada nisu u potpunosti izlečeni od infekcije.
"Keytruda", takođe poznata kao pembrolizumab je monoklonsko antitelo dizajnirano da pomogne sopstvenomom imunskom sistemu da se odbrani od karcinoma blokiranjem proteina poznatog kao programirani receptor smrti (PD-1) koji koriste tumori da izbegnu ćelije koje se bore protiv bolesti.
 
Takvi lekovi deluju tako što odblokiraju molekularne kočnice koje tumori koriste kako bi izbegli imunski sistem tela, dopuštajući imunskim ćelijama da prepoznaju i napadaju ćelije  kancera na isti način na koji se bore protiv infekcija prouzrokovanih bakterijama ili virusima.
 
Međunarodno istraživanje pronašlo je dokaz da pembrolizumab može da preokrene latenciju HIV-a - sposobnost virusa da se "sakrije" unutar ćelija ljudi, koji žive sa HIV-om, na antiretrovirusnoj terapiji.
 
Studija, objavljena ove nedelje u časopisu "Science Translational Medicine", uključila je 32 osobe obolele od karcinoma i HIV-a putem Centra za istraživanje karcinoma "Fred Hačinson" u Sietlu. Ispitanici su takođe bili lečeni efikasnim antivirusnim lekovima za HIV.
 
"Pembrolizumab je mogao da utiče na rezervoar HIV-a", rekla je profesorka Šeron Levin, direktorka Piter Doerti instituta za infekcije i imunitet u Melburnu, u saopštenju.
 
Njena istraživačka grupa proučila je uzorke krvi učesnika studije prikupljenje pre i nakon lečenja pembrolizumabom.
 
Profesorka Levin je rekla da će se nastaviti rad na uzorcima kako bi se razumelo kako pembrolizumab modifikuje imunski odgovor na HIV. Ona je dodala da se naučnici nadaju da će to "ojačati imunski sistem kako bi mogao da uništi ćelije zaražene HIV-om na način na koji to čini sa kancerom".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.