Antibebi pilule za muškarce - dokle se stiglo sa razvojem?

Za razliku od kontraceptivnih pilula za žene, ove koje su za sada ispitane na miševima i namenjene muškarcima ne deluju hormonalno, već privremeno isključuju receptor za proizvodnju spermatozida.
Antibebi pilule za muškarce - dokle se stiglo sa razvojem?
Foto: Pixabay
Antibebi pilula, napravljena 60-tih godina, namenjena je ženama. Za muškarce su kondomi i vazektomija jedine opcije za kontracepciju.
To se sada polako menja, jer su američki naučnici po prvi put uspeli da razviju efikasnu antibebi pilulu za muške miševe.
Pilula ne deluje na hormone
 
Kontraceptivne pilule za žene deluju na hormone. U sebi sadrži kombinaciju estrogena i progesterona, čime se sprečava ovulacija i samim tim trudnoća. Metoda je efikasna, ali veoma utiče na žensko telo.
 
Tokom ispitivanja kontraceptivne pilule za muškarce, istraživači su se najpre usredsredili na hormonalni metod, pokušavajući da zaustave proizvodnju testosterona. Međutim, ovaj proces je imao velika neželjena dejstva i dovodio je do depresije, povećane telesne težine i povećanog rizika od kardiovaskularnih oboljenja.
 
Iz tog razloga se smatra da pilule koje ne deluju na hormone mogu da budu efikasnije i bezbednije.
 
Smanjen broj spermatozoida
 
Za takozvanu spermatogenezu, odnosno nastanak spermatozoida, najpre je odgovoran vitamin A. Inovativna metoda kontracepcije upravo se zasniva na receptorima tog vitamina.
 
Ispitivanje na miševima je pokazalo da je nakon četiri nedelje oralnog unosa novog sastojka YCT529 smanjen broj spermatozoida, što je bilo čak 99 odsto efikasno u suzbijanju trudnoće.
 
Proces nije trajan, te se četiri do šest nedelja nakon prestanka uzimanja pilule plodnost vraća. Nisu zabeležene nikakve nuspojave, izjavio je jedan od učesnika studije Abdula Al Noman sa Univerziteta u Minesoti.
 
Sada istraživači žele da predstave nova otkrića Američkom hemijskom udruženju, kako bi već krajem ove godine započeli testiranje na muškarcima.
 
Profesorka Gunda Georg, koja je učestvovala u ispitivanju, smatra da bi antibebi pilula za muškarce mogla da stigne na tržište u narednih pet godina.
 
"Nema garancija da će sve biti uspešno, ali iznenadilo bi me kada pilula ne bi delovala i kod ljudi", rekla je Georg.
 
Zaista efikasna i sigurna?
 
Da li će nova pilula biti sigurna i efikasna, pokazaće tek klinička ispitivanja na ljudima. Protein na koji pilula utiče nije zadužen samo za rast spermatozoida, već generalno ćelija u organizmu.
 
U naučnim krugovima se na rezultate ovog ispitivanja gleda sa skepsom. Iako američki tim nije zabeležio nikakve nuspojave kod miševa, nije nemoguće da njih neće biti kod ljudi, rekao je Ričard Anderson sa Univerziteta u Edinburgu.
 
"Ako razvijate lek koji cilja na potpuno novi put signala, mislim da bi bilo mudro biti oprezan u pogledu bezbednosti", kaže Anderson.
 
Skeptičan je i njegov kolega Ričard Šarpe. Mreža receptora na koje utiče vitamin A u organizmu igra veliku ulogu.
 
"Mislim da je nemoguće da neko sredstvo koje utiče na te receptore neće imati neželjena dejstva", kaže ovaj profesor sa Univerziteta u Edinburgu.
 
Profesorka Georg koja je učestvovala u studiji takođe je mišljenja da bezbednost kod životinja nije dokaz za bezbednost kod ljudi. Ona je istakla da se iz tog razloga vrše dalja ispitivanja i na drugim aktivnim sastojcima.
  • :(

    14.04.2022 20:49
    Kao laik već vidim da dovodi do ozbiljnih problema. Antibebi pilule za žene su isto štetne za zdravlje i izazivaju depresiju.
    Istraživanja i metode kontracepcije diktiraju oni koji kontrolišu populaciju.
    Bolje da sami mislimo svojom glavom nego da nas drugi "planiraju"...
  • Lenka

    13.04.2022 21:55
    Ljudi, sa ovim stvarima se ne treba igrati. Devojčicama u pubertetu naši
    lekari propisuju antibebi pilule kao tretman za akne. Žene su ubedili da je pilula bezopasan metod za planiranje porodice. Jeste, da, a posle moraš na VTO.
  • Gavril

    13.04.2022 18:31
    Sterilizacija i depopulacija by big pharma

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.